Źródło: Pixabay: hidepose
Grillowana ośmiornica z czosnkiem
Jako wielbicielka autentycznej hiszpańskiej kuchni, przygotowałam tę pyszną ośmiornicę czosnkową. Często jadaliśmy to danie w Hiszpanii i od tamtej pory jestem jego fanem. Przez ten czas wiele eksperymentowałam, aż znalazłam idealny przepis. Gorąco polecam wypróbować go samemu!
Składniki
- 1 Średni Rozmiar ośmiornicy
- 4 gerezd czosnek
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżka stołowa Mielona czerwona papryka
- posiekana natka pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw należy przygotować ośmiornicę. Aby zmiękczyć ośmiornicę, należy rzucić na nią kilka razy, co pomoże zmiękczyć mięso. Jest to stara tradycyjna sztuczka, której nauczyłam się od mojej babci i myślę, że naprawdę działa!
Do smażenia należy zawsze używać dobrej jakości oliwy z oliwek, która nadaje potrawie śródziemnomorski charakter. Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą, a następnie obtoczyć w niej uprzednio umytą ośmiornicę. Posypać mieloną czerwoną papryką, solą, świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania, aż ośmiornica bhéja będzie chrupiąca. Zawsze sprawdzaj to, dotykając ośmiornicy, najlepiej, jeśli jest lekko giętka, ale nie twarda.
Podczas serwowania nie krępuj się używać świeżych ziół, takich jak pietruszka, która jest doskonałym dodatkiem do owoców morza i pomaga wydobyć smak ośmiornicy. Podczas serwowania ośmiornicy ważne jest, aby odpowiednio ją pokroić, ponieważ sprawi to, że będzie naprawdę przyciągać wzrok i będzie pyszna. Podawaj z plasterkiem świeżej cytryny na boku, co sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej orzeźwiające. Smacznego!