REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4sTHwyBPmQ7tD8-30x_O/d8c68797a044ce3d711211f1ed9037.jpeg)
Golonka z piekarnika
Doskonały pieczony golonko.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 Tylnie kolano wieprzowe
- 1⁄2 l Jasne piwo
- sól
- The Onion
- 8 ząbek czosnku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
240 min.
1. Krok
Umyj kolano i naciśnij w nie kilka otworów, w które wbijemy oczyszczone ząbki czosnku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4sTHwyBPmQ7tD8-30x_O/0eb291a4d2864a6eb7af20a311c2e1.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok
Tak przygotowane kolano wkładamy do brytfanny.
3. Krok
Kolano solidnie solimy z każdej strony, możemy delikatnie wmasować sól w mięso. Teraz zalewamy golonko piwem i dodajemy jeszcze trochę soli.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4sTHwyBPmQ7tD8-30x_O/69ce14e3695ba9508e2ab219c7e764.jpeg)
Źródło: Youtube
4. Krok
Kolano pieczemy przykryte przez 4 do 5 godzin.
5. Krok
Po tym czasie mięso powinno być całkowicie miękkie. Dodajemy do niego oczyszczoną i pokrojoną cebulę, a następnie pieczemy go odkrytego na 30 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4sTHwyBPmQ7tD8-30x_O/2d23e66e523649ccefd54a68bc30b0.jpeg)
Źródło: Youtube