Źródło: Casiana Malaia's Images from Canva
Gnocchi z sosem pomidorowym
Moje gnocchi nie są już twarde i ciężkie, ale puszyste, miękkie i smaczne. Kluczem jest odpowiednia ilość mąki i ziemniaków. I oczywiście sos pomidorowy, bez którego to nie byłyby właściwe gnocchi.
Składniki
- 1 kg Ziemniak
- 300 g Mąka
- 1 kawałek jajko
- świeży tarty parmezan
- sól, pieprz
- 100 g Masło
- Liście bazylii
- pomidory koktajlowe
- Tarty ser do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i odstawić powstałe ciasto na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkować na cienkie paski i pokroić na małe kawałki. Następnie, używając widelca, spulchnij każdy kawałek, aby uzyskać charakterystyczny kształt gnocchi.
W rondelku ugotuj gnocchi w osolonej wodzie - około 3 minut, aż wypłyną na wierzch.
Roztop masło na patelni, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i kilka listków bazylii. Następnie usmaż ugotowane gnocchi w tym sosie.
Przed podaniem posyp gnocchi świeżo startym serem.