REKLAMA

Źródło: Casiana Malaia's Images from Canva

Gnocchi z sosem pomidorowym

Moje gnocchi nie są już twarde i ciężkie, ale puszyste, miękkie i smaczne. Kluczem jest odpowiednia ilość mąki i ziemniaków. I oczywiście sos pomidorowy, bez którego to nie byłyby właściwe gnocchi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Ziemniak Dodano do
  • 300 g Mąka Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • świeży tarty parmezan Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • Liście bazylii Dodano do
  • pomidory koktajlowe Dodano do
  • Tarty ser do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i odstawić powstałe ciasto na co najmniej 30 minut.

2. Krok

Ciasto rozwałkować na cienkie paski i pokroić na małe kawałki. Następnie, używając widelca, spulchnij każdy kawałek, aby uzyskać charakterystyczny kształt gnocchi.

3. Krok

W rondelku ugotuj gnocchi w osolonej wodzie - około 3 minut, aż wypłyną na wierzch.

4. Krok

Roztop masło na patelni, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i kilka listków bazylii. Następnie usmaż ugotowane gnocchi w tym sosie.

5. Krok

Przed podaniem posyp gnocchi świeżo startym serem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy