REKLAMA

Źródło: Casiana Malaia's Images from Canva

Gnocchi z sosem pomidorowym

Moje gnocchi nie są już twarde i ciężkie, ale puszyste, miękkie i smaczne. Kluczem jest odpowiednia ilość mąki i ziemniaków. I oczywiście sos pomidorowy, bez którego to nie byłyby właściwe gnocchi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Ziemniak Dodano do
  • 300 g Mąka Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • świeży tarty parmezan Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • Liście bazylii Dodano do
  • pomidory koktajlowe Dodano do
  • Tarty ser do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i odstawić powstałe ciasto na co najmniej 30 minut.

2. Krok

Ciasto rozwałkować na cienkie paski i pokroić na małe kawałki. Następnie, używając widelca, spulchnij każdy kawałek, aby uzyskać charakterystyczny kształt gnocchi.

3. Krok

W rondelku ugotuj gnocchi w osolonej wodzie - około 3 minut, aż wypłyną na wierzch.

4. Krok

Roztop masło na patelni, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i kilka listków bazylii. Następnie usmaż ugotowane gnocchi w tym sosie.

5. Krok

Przed podaniem posyp gnocchi świeżo startym serem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy