Źródło: Lynne Mitchell from Getty Images
Galaretka na Halloween
Dla mnie Halloween to wspaniały czas na kreatywność i dobrą zabawę. Ten przepis na Halloweenową galaretkę jest zawsze wielkim hitem wśród moich gości. Jest nie tylko niezwykle łatwy w przygotowaniu, ale także dodaje upiornego akcentu do mojego menu na Halloween. Zaadaptowałem ten przepis, dodając kilka prostszych składników, które można łatwo znaleźć w każdym lokalnym supermarkecie.
Składniki
- 2 Pakiety Zielona galaretka
- 1 l Wrząca woda
- 400 ml salko
- 2 Pakiety Niesłodzona żelatyna
- 250 ml zimna woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj paczki zielonej galaretki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Użycie dwóch opakowań z jednym litrem wrzącej wody okazało się idealną proporcją z mojego doświadczenia.
Następnie przelej masę do dużej prostokątnej formy i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ważne jest, aby galaretka całkowicie zastygła przed przejściem do następnego kroku.
Podczas gdy zielona galaretka jest w lodówce, namocz żelatynę w zimnej wodzie. Upewnij się, że woda jest naprawdę zimna, a żelatyna dobrze rozpuszczona. Ta kombinacja prowadzi do przerażającego, chwiejnego efektu.
Teraz podgrzej mleko skondensowane w garnku i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Stale mieszaj, aby wszystko dobrze się wymieszało, a mleko się nie przypaliło.
Pozostawić do ostygnięcia, a gdy zielona galaretka będzie gotowa, ostrożnie zalać ją mieszanką mleka.
Pozostaw do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 4 godziny lub na noc, a galaretka na Halloween będzie gotowa do straszenia i zabawy.