REKLAMA

Źródło: Canva

Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo prosty. Przygotowanie potrwa około 30 minut.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg zielonej fasoli Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 szklanka białego wina Dodano do
  • 1 szklanka bulionu warzywnego Dodano do
  • 1 puszka krojonych pomidorów Dodano do
  • 1 łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.

W pierwszej kolejności należy obrać i posiekać cebulę, następnie rozgrzać masło, olej na patelni i dodać na nią cebulę. Smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Po tym dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj fasolkę, białe wino, bulion warzywny, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż fasola będzie miękka. Na koniec dodaj sok z cytryny i szczypiorek i puszkę krojonych pomidorów. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy