REKLAMA
Źródło: Canva
Fasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo prosty. Przygotowanie potrwa około 30 minut.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg zielonej fasoli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
W pierwszej kolejności należy obrać i posiekać cebulę, następnie rozgrzać masło, olej na patelni i dodać na nią cebulę. Smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Po tym dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj fasolkę, białe wino, bulion warzywny, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż fasola będzie miękka. Na koniec dodaj sok z cytryny i szczypiorek i puszkę krojonych pomidorów. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj gorące.