Źródło: Brent Hofacker for Adobe Stock
Farsz do indyka bez mięsa
Pyszne i sycące nadzienie, idealne do indyka na Dzień Dziękczynienia lub podane jako dodatek.
Składniki
- 1 Kawałek duża cebula
- 2 Bary seler
- 100 g masło
- 400 g Kostka chleba
- 2 Łyżeczka Przyprawa do drobiu
- 11⁄2 l rosół z kurczaka
- 2 Kawałek jajka
- 1 Łyżeczka sól
- 1⁄2 Łyżeczka pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Aby przygotować farsz do indyka, najpierw pokrój cebulę i seler na małe kawałki.
2. W dużej patelni rozpuść masło i podsmaż w nim cebulę i seler przez około 10 minut, aż zmiękną.
3. Kostki chleba wrzuć do dużej miski i wymieszaj z mieszanką cebuli i selera.
4. Dodaj przyprawę do drobiu, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
5. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, a następnie dodać rosół z kurczaka.
6. Wlej mieszankę jaj i bulionu na kostki chleba i dobrze wymieszaj, aż kostki chleba wchłoną płyn.
7. Przełożyć mieszankę do natłuszczonej formy do zapiekania i piec w 180°C około 35-40 minut, aż wierzch będzie chrupiący.
8. Pozwól farszowi z indyka lekko ostygnąć przed podaniem.