Falszywe słoniny pagáče
Niesamowicie smaczne słone pieczywo, które jest smaczne samo w sobie, ale także jako dodatek do zupy 🙂
Składniki
Kosz
- 400 g Delikatna mąka pszenna
- 400 g Półgrube mąki pszennej
- 450 ml mleko
- 100 g Grecki jogurt
- 1 żółtko
- 2 łyżka stołowa cukier puder
- 1 łyżka stołowa sól
- 1 łyżka stołowa Październik 20
- 25 g świeże drożdże
- 2 łyżka stołowa olej
Potrzebujemy jeszcze
- 200 g Tłuszcz dałem kurczaka
- 200 g Orzechy włoskie miażdżone
Najnowsze ulotki
Procedura
Z dostępnych składników przygotowujemy półmiękkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia przez 45 minut.
Podczas gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nasze nadzienie. Będziemy potrzebować tłuszczu i posiekanych orzechów. Użyłam smalcu, ale każdy może użyć cokolwiek woli. Na koniec tłuszcz i orzechy po prostu mieszamy. Nie soliłam nadzienia, posoliłam potem, gdy ciasto było już posmarowane.
Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na duży krąg, smarujemy farszem, solimy i składamy ciasto całkiem klasycznie jak na pagacz. Podczas składania smarujemy jeszcze te miejsca ciasta, na których nie ma farszu, aby osiągnąć ten piękny kształt listkowy. Na koniec składane ciasto pozwalamy odpocząć tylko do momentu, kiedy nasz piekarnik rozgrzeje się do 190°C
Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2cm i wycinamy pagaczki szklanką lub foremką. Szklankę zawsze należy moczyć w mące, wtedy łatwiej i ładniej się wycina. Pagaczki kładziemy na blaszce z papierem, smarujemy jajkiem i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut na ładny brązowy kolor.
Upieczone bułeczki są pachnące, delikatne i pięknie się kruszą :-) Wewnątrz są miękkie, a na zewnątrz delikatnie chrupiące. Ja bardzo lubię te bułeczki, mają niesamowity smak! Smacznego!
Moje kolejne przepisy można znaleźć także na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube