Doskonała zupa kapuściana
Bardzo smaczna i sycąca zupa z kiszonej kapusty, odpowiednia na obiad lub kolację. Do tego wystarczy kawałek chleba👍
Składniki
- 2 kg żebro wołowe z kością
- 1 kg kapusta kiszona
- 2 papriky świeży
- 2 łyżki mielona czerwona papryka
- 3 łyżki Zwykła mąka pszenna
- olej
- 3 ks liście laurowe
- 13 Pieprz czarny w całości
- 2 łyżki Mielony kminek
- czarny pieprz do smaku
- do smaku vegeta
- 5 l woda
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Podsmaż 2 pokrojone w kostkę cebule na oleju. Dodaj 1 pl mielonej papryki i duś przez chwilę. Wrzuć pokrojone mięso i kości, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i przykryj pokrywką. Niech mięso puści własne soki.
Gdy mięso puści wystarczającą ilość soków, zalej je 3 litrami wody, dodaj więcej soli i gotuj do miękkości lub 3/4, jak wolisz. Ja zwykle gotuję do miękkości. Teraz dodaj kapustę, posiekaną świeżą paprykę, 1 mniejszą cebulę i dodaj więcej wody w razie potrzeby. Ja dodałam 1,5 l wody. Dodaj zmielony kminek, liście laurowe i całe ziarna pieprzu. Doprowadź zupę do wrzenia.
Z oleju, mąki i 1pl mielonej papryki robimy klasyczną zasmażkę, którą zalewamy ok. 3dl zimnej wody. Zasmażkę wlewamy do gotującej się już zupy i gotujemy tak aż kapusta będzie miękka. W zależności od gustu i potrzeb zupę można doprawić kminkiem, papryką mieloną i Vegetą.
Zupa jest przepyszna. Jest bogata i pełna mięsa. Lubię ją naprawdę gorącą i trochę pikantną. Życzę smacznego.
Więcej moich przepisów można również znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube.