REKLAMA
Źródło: Freepik
Domowy przepis na Salsa verde
Salsa verde (zielona salsa) to meksykański sos, który jest idealnym dodatkiem do takich dań jak tacos, nachos czy burritos. Wyrazisty, pełen smaków, który idealnie ożywi każde danie!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g zielonych pomidorów
- 1 biała cebula
- 1 Objętość świeżej pietruszki
- 1 Objętość świeżej kolendry
- 1 Łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Krok
Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Jalapeno przekrój na pół. Czosnek i cebulę posiekaj.
3. Krok
Na blasze wyłóż pomidory, jalapeno, czosnek i cebulę.
4. Krok
Piecz przez 20 minut, aż składniki będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Krok
Następnie, przenieś składniki do blendera, dodaj sok z limonki, pietruszkę, kolendrę, sól oraz pieprz i blenduj, aż uzyskasz gładki sos.