REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=GYM17n_8z7o

Domowy Paprykarz Szczeciński

Paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa pochodząca z regionu Pomorza Zachodniego. Jest to rodzaj rybnej pasty, pełnej pikantnych przypraw i intensywnych smaków. Poniższy przepis jest na 6 porcji i przygotowanie potrawy powinno trwać około 30 minut.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 średnia The Onion Dodano do
  • 1 mały ząbek czosnku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 łyżki puree z pomidorów Dodano do
  • 1 puszka sardynek w oleju Dodano do
  • 1 puszka makreli w oleju Dodano do
  • 12 papryki czerwonej Dodano do
  • 12 papryki zielonej Dodano do
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka przyprawy chili (opcjonalnie, dla smakoszy ostrego jedzenia) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż będą złote.

2. Krok

Dodajemy do nich puree z pomidorów i podsmażamy kilka minut.

3. Krok

Sardynki i makrelę wyjmujemy z oleju i dokładnie rozdrabniamy.

4. Krok

Papryki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażanej cebuli.

5. Krok

Do warzyw dodajemy rozdrobnione ryby, przyprawy: sól, pieprz, paprykę i, jeżeli ktoś lubi ostro, chili.

6. Krok

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.

7. Krok

Paprykarz szczeciński jest podawany na zimno, więc po ugotowaniu należy go schłodzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy