REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=GYM17n_8z7o

Domowy Paprykarz Szczeciński

Paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa pochodząca z regionu Pomorza Zachodniego. Jest to rodzaj rybnej pasty, pełnej pikantnych przypraw i intensywnych smaków. Poniższy przepis jest na 6 porcji i przygotowanie potrawy powinno trwać około 30 minut.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 średnia The Onion Dodano do
  • 1 mały ząbek czosnku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 łyżki puree z pomidorów Dodano do
  • 1 puszka sardynek w oleju Dodano do
  • 1 puszka makreli w oleju Dodano do
  • 12 papryki czerwonej Dodano do
  • 12 papryki zielonej Dodano do
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka przyprawy chili (opcjonalnie, dla smakoszy ostrego jedzenia) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż będą złote.

2. Krok

Dodajemy do nich puree z pomidorów i podsmażamy kilka minut.

3. Krok

Sardynki i makrelę wyjmujemy z oleju i dokładnie rozdrabniamy.

4. Krok

Papryki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażanej cebuli.

5. Krok

Do warzyw dodajemy rozdrobnione ryby, przyprawy: sól, pieprz, paprykę i, jeżeli ktoś lubi ostro, chili.

6. Krok

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.

7. Krok

Paprykarz szczeciński jest podawany na zimno, więc po ugotowaniu należy go schłodzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy