Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=GYM17n_8z7o
Domowy Paprykarz Szczeciński
Paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa pochodząca z regionu Pomorza Zachodniego. Jest to rodzaj rybnej pasty, pełnej pikantnych przypraw i intensywnych smaków. Poniższy przepis jest na 6 porcji i przygotowanie potrawy powinno trwać około 30 minut.
Składniki
- 1 średnia The Onion
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki puree z pomidorów
- 1 puszka sardynek w oleju
- 1 puszka makreli w oleju
- 1⁄2 papryki czerwonej
- 1⁄2 papryki zielonej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy chili (opcjonalnie, dla smakoszy ostrego jedzenia)
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż będą złote.
Dodajemy do nich puree z pomidorów i podsmażamy kilka minut.
Sardynki i makrelę wyjmujemy z oleju i dokładnie rozdrabniamy.
Papryki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażanej cebuli.
Do warzyw dodajemy rozdrobnione ryby, przyprawy: sól, pieprz, paprykę i, jeżeli ktoś lubi ostro, chili.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.
Paprykarz szczeciński jest podawany na zimno, więc po ugotowaniu należy go schłodzić.