REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowy kremowy sos do spaghetti marinara z białym winem

Przepis na biały sos do spaghetti Marinara to kremowe, pikantne i czosnkowe połączenie. Przepis łączy w sobie bogactwo kremowego białego sosu i pikantnego sosu marinara. Idealna kolacja na przytulny wieczór w gronie najbliższych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 gms spaghetti Dodano do
  • 1 filiżanka Sos marinara Dodano do
  • 1 filiżanka Ciężka śmietana Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 Mała cebula, posiekana Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 12 filiżanka Białe wino (opcjonalnie) Dodano do
  • 12 filiżanka Tarty parmezan Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 12 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do
  • Świeże liście bazylii do dekoracji Dodano do
  • Czerwone płatki chili (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok.

2. Krok

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i pachnące.

3. Krok

Wlej białe wino i pozwól mu zredukować się do połowy.

4. Krok

Dodać sos marinara i dobrze wymieszać, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

5. Krok

Wlej ciężką śmietanę i doprowadź mieszaninę do delikatnego wrzenia. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

6. Krok

Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i dobrze wymieszaj, upewniając się, że każda nitka spaghetti jest pokryta sosem.

7. Krok

Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści i dobrze połączy.

8. Krok

Podawać gorące, posypane płatkami czerwonego chili (jeśli lubisz pikantne) i udekorowane świeżo porwanymi liśćmi bazylii.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy