Źródło: Freepik
Domowy kremowy sos do spaghetti marinara z białym winem
Przepis na biały sos do spaghetti Marinara to kremowe, pikantne i czosnkowe połączenie. Przepis łączy w sobie bogactwo kremowego białego sosu i pikantnego sosu marinara. Idealna kolacja na przytulny wieczór w gronie najbliższych.
Składniki
- 200 gms spaghetti
- 1 filiżanka Sos marinara
- 1 filiżanka Ciężka śmietana
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 1 Mała cebula, posiekana
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1⁄2 filiżanka Białe wino (opcjonalnie)
- 1⁄2 filiżanka Tarty parmezan
- sól do smaku
- 1⁄2 łyżeczka pieprz czarny mielony
- Świeże liście bazylii do dekoracji
- Czerwone płatki chili (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i pachnące.
Wlej białe wino i pozwól mu zredukować się do połowy.
Dodać sos marinara i dobrze wymieszać, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Wlej ciężką śmietanę i doprowadź mieszaninę do delikatnego wrzenia. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i dobrze wymieszaj, upewniając się, że każda nitka spaghetti jest pokryta sosem.
Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści i dobrze połączy.
Podawać gorące, posypane płatkami czerwonego chili (jeśli lubisz pikantne) i udekorowane świeżo porwanymi liśćmi bazylii.