REKLAMA
Źródło: Oleksandr P from Pexels
Domowy ketchup z burakiem
Smaczny domowy ketchup z burakiem, który jest doskonałym dodatkiem do grillowanych dań. Jest również świetną alternatywą dla komercyjnych sosów, jego przygotowanie jest proste, a wynik naprawdę smaczny.
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 1 kawałek The Onion
- 500 g burak
- 400 g pomidory
- 2 łyżeczki ocet jabłkowy
- 2 kubki woda
- 200 g cukier
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W głębokim garnku podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż stanie się miękka i złotobrązowa.
2. Krok
Dodaj utartą buraka i pomidory pokrojone na kawałki. Dodaj również ocet, wodę, cukier i sól.
3. Krok
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, albo aż sos się zgęstnieje.
4. Krok
Przelej ketchup do szklanych słoików i pozwól mu ostygnąć. Możesz go przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.