Źródło: Pixabay : tommy4gsus
Domowe roladki z kapusty włoskiej
Ten tradycyjny przepis na roladę z kapusty włoskiej jest jednym z moich ulubionych dań, które lubię przyrządzać raz za razem. Połączenie chrupiącej kapusty włoskiej i aromatycznego nadzienia z mięsa mielonego, otulonego bogatym sosem, jest po prostu nie do odparcia. Ten przepis wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale rezultat jest zdecydowanie tego wart!
Składniki
- 1 duży Kapusta włoska
- 500 g Mieszane mięso mielone
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 100 g bekon
- 200 ml Bulion mięsny
- 2 Łyżka przecier pomidorowy
- 1 Łyżka Musztarda
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 50 g bułka tarta
- 2 Łyżka olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować rolady z kapusty włoskiej, zacznij od przygotowania kapusty włoskiej. Usuń zewnętrzne liście i blanszuj je we wrzącej wodzie przez kilka minut. Osobiście zawsze używam kilku dodatkowych liści na wypadek, gdyby niektóre się rozerwały. Następnie odsącz je na czystym ręczniku kuchennym.
Aby przygotować nadzienie, posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je z boczkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie kruche i brązowe. Zalecam nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury, aby mielone mięso nie wyschło.
Zdejmij patelnię z ognia i pozwól mieszance lekko ostygnąć. Następnie dodać jajko, bułkę tartą, musztardę i przyprawy i dobrze wymieszać.
Teraz możesz uformować rolady. Umieść liść kapusty włoskiej na blacie roboczym, umieść porcję nadzienia mięsnego na środku i zwiń liść. Zrób to samo ze wszystkimi liśćmi.
Smażyć rolady na dużej patelni z niewielką ilością oleju, aż będą brązowe na całej powierzchni. Następnie dodać przecier pomidorowy i krótko podsmażyć. Wlać bulion mięsny i pozostawić wszystko na wolnym ogniu przez około godzinę.
Podawać roladki z kapusty włoskiej na ciepło, skropione odrobiną pysznego sosu z patelni.