REKLAMA

Źródło: Pixabay: Schäferle

Domowe makarony farfalle

Przygotuj domowe makarony farfalle z tym prostym przepisem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa letnia woda Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę z jajkami, olejem, solą i ciepłą wodą.

2. Krok

Przygotowujemy gładkie ciasto, które pozostawiamy na chwilę do odpoczynku.

3. Krok

Często wałkujemy cienko.

4. Krok

Delikatnie posypujemy mąką i kroimy na 4 cm paski, które następnie kroimy dalej na 3 cm kawałki. Otrzymamy w ten sposób kawałek ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach 4x3 cm.

5. Krok

Z prostokątów tworzymy kształt farfalle. Wskazującym palcem trzymamy środek ciasta, kciukiem i środkowym palcem przyciągamy krawędzie ciasta do środka w kierunku palca wskazującego.

6. Krok

Gotowy kokardkę delikatnie ściskamy pośrodku, aby utrzymać kształt.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy