REKLAMA

Źródło: Pixabay: Schäferle

Domowe makarony farfalle

Przygotuj domowe makarony farfalle z tym prostym przepisem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa letnia woda Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę z jajkami, olejem, solą i ciepłą wodą.

2. Krok

Przygotowujemy gładkie ciasto, które pozostawiamy na chwilę do odpoczynku.

3. Krok

Często wałkujemy cienko.

4. Krok

Delikatnie posypujemy mąką i kroimy na 4 cm paski, które następnie kroimy dalej na 3 cm kawałki. Otrzymamy w ten sposób kawałek ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach 4x3 cm.

5. Krok

Z prostokątów tworzymy kształt farfalle. Wskazującym palcem trzymamy środek ciasta, kciukiem i środkowym palcem przyciągamy krawędzie ciasta do środka w kierunku palca wskazującego.

6. Krok

Gotowy kokardkę delikatnie ściskamy pośrodku, aby utrzymać kształt.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy