REKLAMA
Źródło: Pixabay: Schäferle
Domowe makarony farfalle
Przygotuj domowe makarony farfalle z tym prostym przepisem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 3 szt jajko
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżka stołowa letnia woda
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W misce mieszamy mąkę z jajkami, olejem, solą i ciepłą wodą.
2. Krok
Przygotowujemy gładkie ciasto, które pozostawiamy na chwilę do odpoczynku.
3. Krok
Często wałkujemy cienko.
4. Krok
Delikatnie posypujemy mąką i kroimy na 4 cm paski, które następnie kroimy dalej na 3 cm kawałki. Otrzymamy w ten sposób kawałek ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach 4x3 cm.
5. Krok
Z prostokątów tworzymy kształt farfalle. Wskazującym palcem trzymamy środek ciasta, kciukiem i środkowym palcem przyciągamy krawędzie ciasta do środka w kierunku palca wskazującego.
6. Krok
Gotowy kokardkę delikatnie ściskamy pośrodku, aby utrzymać kształt.