REKLAMA

Źródło: Pixabay: Schäferle

Domowe makarony farfalle

Przygotuj domowe makarony farfalle z tym prostym przepisem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa letnia woda Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę z jajkami, olejem, solą i ciepłą wodą.

2. Krok

Przygotowujemy gładkie ciasto, które pozostawiamy na chwilę do odpoczynku.

3. Krok

Często wałkujemy cienko.

4. Krok

Delikatnie posypujemy mąką i kroimy na 4 cm paski, które następnie kroimy dalej na 3 cm kawałki. Otrzymamy w ten sposób kawałek ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach 4x3 cm.

5. Krok

Z prostokątów tworzymy kształt farfalle. Wskazującym palcem trzymamy środek ciasta, kciukiem i środkowym palcem przyciągamy krawędzie ciasta do środka w kierunku palca wskazującego.

6. Krok

Gotowy kokardkę delikatnie ściskamy pośrodku, aby utrzymać kształt.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy