Źródło: Freepik
Domowe karmelowo-czekoladowe toffi do żucia
Każdy kawałek tego karmelowego toffi to połączenie słodyczy, kremowości i orzechowego smaku, któremu po prostu nie można się oprzeć. Jest to również świetny domowy prezent, aby wyrazić miłość i ciepło w okresie świątecznym.
Składniki
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 1 filiżanka Pakowany brązowy cukier
- 1 filiżanka niesolone masło
- 1⁄2 filiżanka Lekki syrop kukurydziany
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka Czysty ekstrakt waniliowy
- 1 filiżanka Posiekane prażone migdały
- 11⁄2 filiżanki Wiórki półsłodkiej lub ciemnej czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
Zanim zaczniesz, sugeruję wyłożenie formy do pieczenia o wymiarach 9x13 cali papierem do pieczenia. Zaufaj mi - to znacznie ułatwia wyjmowanie toffi z naczynia.
Rozpocznij od połączenia cukrów, masła, syropu kukurydzianego i soli w dużym rondlu z grubym dnem na średnim ogniu. Mieszaj mieszaninę od czasu do czasu trzepaczką, aby rozpuścić cukier i upewnij się, że zeskrobujesz boki rondla, aby uniknąć kryształków cukru.
Gdy mieszanina zacznie wrzeć, przymocuj termometr cukierniczy z boku patelni. Osobiście przysięgam na termometr cukierkowy, ponieważ podaje on dokładną temperaturę. Chcesz gotować mieszaninę, aż osiągnie 290 stopni F, co jest "etapem miękkiego pękania". W tym miejscu kluczowa jest cierpliwość. Osiągnięcie temperatury może trochę potrwać, ale jest tego warte.
Gdy temperatura osiągnie odpowiedni poziom, zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj ekstrakt waniliowy oraz połowę posiekanych migdałów. Mieszanina będzie skwierczeć, więc bądź ostrożny!
Teraz nadchodzi najlepsza część. Wylej masę do przygotowanego naczynia do pieczenia, rozprowadzając ją równomiernie szpatułką. Polewą na karmelowym cieście toffi jest czekolada. Gdy karmel jest gorący, posyp go wiórkami czekolady. Odczekaj około 5 minut, aż czekolada się rozpuści, a następnie rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni za pomocą szpatułki. Posyp pozostałymi migdałami na wierzchu.
Pozostaw karmelowe toffi do całkowitego ostygnięcia, na około 1 do 2 godzin. Gdy wystygnie, można go połamać lub pokroić na kawałki. Aby uzyskać idealne kwadraty, pokrój toffi, gdy jest w połowie schłodzone, ułatwia to pracę.
Ostatni krok, naprawdę najlepszy - ciesz się swoim domowym karmelowym toffi! Podziel się kawałkami toffi z rodziną i przyjaciółmi lub zapakuj je w małe, urocze pudełeczka, idealne na świąteczny prezent.