REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowe karmelowo-czekoladowe toffi do żucia

Każdy kawałek tego karmelowego toffi to połączenie słodyczy, kremowości i orzechowego smaku, któremu po prostu nie można się oprzeć. Jest to również świetny domowy prezent, aby wyrazić miłość i ciepło w okresie świątecznym.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 1 filiżanka Pakowany brązowy cukier Dodano do
  • 1 filiżanka niesolone masło Dodano do
  • 12 filiżanka Lekki syrop kukurydziany Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Czysty ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 1 filiżanka Posiekane prażone migdały Dodano do
  • 112 filiżanki Wiórki półsłodkiej lub ciemnej czekolady Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zanim zaczniesz, sugeruję wyłożenie formy do pieczenia o wymiarach 9x13 cali papierem do pieczenia. Zaufaj mi - to znacznie ułatwia wyjmowanie toffi z naczynia.

2. Krok

Rozpocznij od połączenia cukrów, masła, syropu kukurydzianego i soli w dużym rondlu z grubym dnem na średnim ogniu. Mieszaj mieszaninę od czasu do czasu trzepaczką, aby rozpuścić cukier i upewnij się, że zeskrobujesz boki rondla, aby uniknąć kryształków cukru.

3. Krok

Gdy mieszanina zacznie wrzeć, przymocuj termometr cukierniczy z boku patelni. Osobiście przysięgam na termometr cukierkowy, ponieważ podaje on dokładną temperaturę. Chcesz gotować mieszaninę, aż osiągnie 290 stopni F, co jest "etapem miękkiego pękania". W tym miejscu kluczowa jest cierpliwość. Osiągnięcie temperatury może trochę potrwać, ale jest tego warte.

4. Krok

Gdy temperatura osiągnie odpowiedni poziom, zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj ekstrakt waniliowy oraz połowę posiekanych migdałów. Mieszanina będzie skwierczeć, więc bądź ostrożny!

5. Krok

Teraz nadchodzi najlepsza część. Wylej masę do przygotowanego naczynia do pieczenia, rozprowadzając ją równomiernie szpatułką. Polewą na karmelowym cieście toffi jest czekolada. Gdy karmel jest gorący, posyp go wiórkami czekolady. Odczekaj około 5 minut, aż czekolada się rozpuści, a następnie rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni za pomocą szpatułki. Posyp pozostałymi migdałami na wierzchu.

6. Krok

Pozostaw karmelowe toffi do całkowitego ostygnięcia, na około 1 do 2 godzin. Gdy wystygnie, można go połamać lub pokroić na kawałki. Aby uzyskać idealne kwadraty, pokrój toffi, gdy jest w połowie schłodzone, ułatwia to pracę.

7. Krok

Ostatni krok, naprawdę najlepszy - ciesz się swoim domowym karmelowym toffi! Podziel się kawałkami toffi z rodziną i przyjaciółmi lub zapakuj je w małe, urocze pudełeczka, idealne na świąteczny prezent.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy