Cukinia z mięsem mielonym
Cukinia z mięsem mielonym to pyszne danie, które doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Soczyste i aromatyczne nadzienie z mielonego mięsa w połączeniu z delikatną cukinią tworzy smakowitą kompozycję. Prosta potrawa z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Składniki
- 2 Średni cukinie
- 250 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula
- 2 łyżki ole roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1 szkło bulionu warzywnego
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Cukinie umyj, przekrój na pół wzdłuż wydrąż środek.
Mięso mielone przełóż do miski.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 3-4 minuty, aż staną się lekko złociste.
Dodaj mięso mielone do garnka i smaż, mieszając, aż się zarumieni.
Dodaj paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty i wlej bulion warzywny do garnka, cały czas mieszając, aż zacznie zagęszczać się sos.
Przełóż na blaszkę do pieczenia i nadziewaj mięsem mielonym. Możliwe, że po nadziewaniu zostanie trochę nadzienia - można je rozłożyć po blaszce.
Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż cukinia zmięknie i mięso będzie dobrze przyrumienione.
Jeśli chcesz, posyp nadzienie startym serem i włóż do pieca na kilka minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.
Podawaj jeszcze ciepłe.