REKLAMA

Ciasto z laską wanilii

Laska wanilii to pyszne, tradycyjne danie deserowe, które idealnie nadaje się na specjalne okazje. Delikatne ciasto, przełożone kremem waniliowym i polewą czekoladową, zachwyci każde podniebienie. Ten przepis jest prosty do wykonania, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku bez większego wysiłku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Krem waniliowy:

  • 500 ml mléka Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 40 g mąki pszennej Dodano do
  • laska wanilii Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto:

2. Krok

a) Użyj miksera i połącz mąkę, cukier, jajko, masło, cukier waniliowy i sól.

3. Krok

b) Zagnieć składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

4. Krok

Przygotuj krem waniliowy:

5. Krok

a) W rondelku podgrzej mleko razem z rozgniecioną laską wanilii, aż zacznie się gotować.

6. Krok

b) W osobnym naczyniu połącz żółka, cukier i mąkę, dokładnie wymieszaj.

7. Krok

c) Zmniejsz ogień pod mlekiem i stopniowo dodawaję żółtek, cukru i mąki, ciągle mieszając.

8. Krok

d) Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodaj masło i wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

9. Krok

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie równe części.

10. Krok

a) Rozwałkuj pierwszą część na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

11. Krok

b) Wlej na spód ciasta przygotowany krem waniliowy.

12. Krok

Rozwauj drugą część ciasta na grubość około 0,5 cm i przykryj nim krem waniliowy.

13. Krok

a) Zetnij nadmiar ciasta, zabezpieczając boki tortownicy.

14. Krok

b) Wierzch ciasta delikatnie przekłuj widelcem.

15. Krok

Piecz ciasto w nagrzanym piekarn180 przez około 25-30 minut, do momentu, aż stanie złote.

16. Krok

Pod koniec pieczenia przygotuj poleą:

17. Krok

a) W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem i mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej kji.

18. Krok

Gdy ciasto ostygnie, możesz je polać polewą czekoladową.

19. Krok

Przechowuj ciasto waniliowe w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, aby dobrze odstało i smaki się przegryzły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy