Ciasto z bananami bez pieczenia
Szybki deser, krem też szybko tężeje, nie trzeba go pozostawiać na całą noc do zestalenia. Prosty do przygotowania i smaczny. Skondensowane mleko gotowałam dzień wcześniej przez 2 godziny.
Składniki
- 40 kawałek herbatniki razowe
- 400 ml Niesłodzone skondensowane mleko
- 2 pakiety Golden cob (proszek)
- 8 dl Mleko niskotłuszczowe
- 4 Pakiety cukier waniliowy
- 1 bal żelatyna do kremów
- 1 Łyżka kakao
- 4 banany
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozkładamy połowę ciastek / robiłem w formie z regulowanym dnem, krem jest jeszcze płynny, gdy nakładamy go na ciastka.
Złoty kłos gotujemy razem z mlekiem, skondensowanym mlekiem i cukrem waniliowym.
Podczas okazjonalnego mieszania pozwalamy na ostygniecie, niekoniecznie całkowite, wystarczy, gdy krem będzie ciepły.
Do wilgotnego kremu dodajemy żelatynę i mieszamy trzepaczką / zgodnie z instrukcjami na opakowaniu żelatyny.
Mniej więcej 3/4 kremu nałożymy na ciastka, włożymy do lodówki, pozwolimy trochę stężeć.
Do pozostałego kremu mieszamy kakao za pomocą trzepaczki.
Gdy karmelowy krem trochę zastygnie, rozkładamy na niego pokrojone w plastry banany.
Na banany nałożymy resztę kremu kakaowego i przykryjemy ciastkami.
Włożymy do lodówki, aby stężało.
Smacznego