Źródło: manyakotic from Getty Images
Ciasto Ucierane z Jabłkami
Ciasto ucierane z jabłkami to klasyczne polskie ciasto, które jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Składa się z miękkiego ciasta ucieranego oraz soczystego nadzienia z jabłek. Jest idealne na rodzinne spotkania, deser po obiedzie lub przekąskę.
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masla
- 4 Sztuka jajka
- 1 szkło Mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie, powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Układać na cieście.
Pieczenie: Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do wystudzenia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.