REKLAMA

Źródło: manyakotic from Getty Images

Ciasto Ucierane z Jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami to klasyczne polskie ciasto, które jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Składa się z miękkiego ciasta ucieranego oraz soczystego nadzienia z jabłek. Jest idealne na rodzinne spotkania, deser po obiedzie lub przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

ciasto

  • 250 g mąki Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

nadzienie

  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie, powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

2. Krok

Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Układać na cieście.

3. Krok

Pieczenie: Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do wystudzenia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy