REKLAMA

Ciasto na tartę

Ciasto na tartę to delikatne i kruche ciasto, które idealnie nadaje się do przygotowania różnorodnych, pysznych tarty. Może być wykorzystane zarówno jako podstawa dla wytrawnych, jak i słodkich wypełnień.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i delikatnie rozgnieć palcami, aż powstanie krucho-ziarnista masa.

2. Krok

Dodaj jajko i wodę. Zagnieć ciasto szybko, ale delikatnie.

3. Krok

Uformuj z ciasta kulę, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

4. Krok

Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Staraj się utrzymać równomierność ciasta.

5. Krok

Przenieś ciasto do formy do tarty, delikatnie przyciskając je do dna i boków formy. Pozbądź się nadmiaru ci, odcinając jego nadmiar nożem.

6. Krok

Nakłuj widelcem, aby uniknąć jego napęcznienia podczas pieczenia.

7. Krok

Ciasto na tartę jest gotowe do dalszego przygotowania według wybranego przepisu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy