REKLAMA

Ciasto na tartę

Ciasto na tartę to delikatne i kruche ciasto, które idealnie nadaje się do przygotowania różnorodnych, pysznych tarty. Może być wykorzystane zarówno jako podstawa dla wytrawnych, jak i słodkich wypełnień.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i delikatnie rozgnieć palcami, aż powstanie krucho-ziarnista masa.

2. Krok

Dodaj jajko i wodę. Zagnieć ciasto szybko, ale delikatnie.

3. Krok

Uformuj z ciasta kulę, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

4. Krok

Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Staraj się utrzymać równomierność ciasta.

5. Krok

Przenieś ciasto do formy do tarty, delikatnie przyciskając je do dna i boków formy. Pozbądź się nadmiaru ci, odcinając jego nadmiar nożem.

6. Krok

Nakłuj widelcem, aby uniknąć jego napęcznienia podczas pieczenia.

7. Krok

Ciasto na tartę jest gotowe do dalszego przygotowania według wybranego przepisu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy