REKLAMA
Źródło: Svetlana_nsk from Getty Images
Ciasto na pizzę do lodówki
Prosty przepis na pizzę, który pozwoli ci przygotować ciasto dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce do następnego dnia do wyrośnięcia. To nadaje mu unikalny smak i konsystencję.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 300 g mąka zwykła specjalna
- 200 ml woda
- 1 g Suche drożdże
- 2 g cukier
- 5 g sól
- 15 ml oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj wodę, drożdże i cukier, pozostaw na 15 minut.
2. Krok
Dodaj do mieszanki mąkę, sól i oliwę z oliwek.
3. Krok
Zmieszaj ciasto i wypracuj ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
4. Krok
Gotowe ciasto umieść w misce, przykryj i wstaw do lodówki. Pozostaw na 24 godziny, aby wyrosło.
5. Krok
Drugiego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu odpocząć 2 godziny przed przygotowaniem pizzy.