Źródło: Pixabay: 13729238
Ciasto kokosowe z bergère
To kokosowe ciasto w kubku jest po prostu niesamowite! Słodki, tropikalny smak jest wyczuwalny w każdym kawałku, co czyni go idealnym deserem. Robię to ciasto od miesięcy, moja rodzina i przyjaciele są zawsze pod wrażeniem. Połączenie miękkiego ciasta, kremowego nadzienia i chrupiących wiórków kokosowych jest zawsze hitem.
Składniki
- 2 kubek Drobna mąka
- 1 kubek cukier
- 1 kubek starty kokos
- 1 kubek mleko
- 1⁄2 kubek olej
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 jajko
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (Typowym błędem popełnianym przez wiele osób jest pomijanie tej części. Nie zapomnij o tym, ponieważ bez rozgrzania piekarnika ciasto nie upiecze się prawidłowo).
Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce. Dodaj szczyptę soli.
Ubij jajka, a następnie dodaj olej i mleko.
Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
Dodaj 0,5 szklanki płatków kokosowych, ale zachowaj niewielką ilość na wierzchu.
Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posyp mieszankę pozostałymi płatkami kokosowymi.
Piec przez 25-30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złotobrązowy (sprawdzić ciasto igłą pod koniec czasu pieczenia, aby upewnić się, że nie jest surowe).