REKLAMA

Źródło: iuliia_n from Canva

Ciasto bochenek ze śliwkami

Temu tradycyjnemu czeskiemu ciastu nie można się oprzeć w połączeniu ze smakiem świeżych śliwek i ciasta drożdżowego. Nadaje się na uroczystości, przyjęcia lub jako deser na rodzinny obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 50 g Cukier Dodano do
  • 15 g Suszone drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 75 g Masło Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 1 kg Śliwka Dodano do
  • Cukier trzcinowy do posypania Dodano do
  • Mielony cynamon do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Podgrzej mleko do ciepłej, ale nie gorącej temperatury i dodaj do miski. Dodaj roztopione masło i jajko i wymieszaj.

2. Krok

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę lub do podwojenia objętości.

3. Krok

W międzyczasie umyj i oczyść śliwki. Jeśli są duże, przekrój je na pół.

4. Krok

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Rozłóż śliwki równomiernie na cieście i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.

5. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a śliwki miękkie.

6. Krok

Przed podaniem pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy