REKLAMA

Źródło: iuliia_n from Canva

Ciasto bochenek ze śliwkami

Temu tradycyjnemu czeskiemu ciastu nie można się oprzeć w połączeniu ze smakiem świeżych śliwek i ciasta drożdżowego. Nadaje się na uroczystości, przyjęcia lub jako deser na rodzinny obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 50 g Cukier Dodano do
  • 15 g Suszone drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 75 g Masło Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 1 kg Śliwka Dodano do
  • Cukier trzcinowy do posypania Dodano do
  • Mielony cynamon do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Podgrzej mleko do ciepłej, ale nie gorącej temperatury i dodaj do miski. Dodaj roztopione masło i jajko i wymieszaj.

2. Krok

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę lub do podwojenia objętości.

3. Krok

W międzyczasie umyj i oczyść śliwki. Jeśli są duże, przekrój je na pół.

4. Krok

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Rozłóż śliwki równomiernie na cieście i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.

5. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a śliwki miękkie.

6. Krok

Przed podaniem pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy