Źródło: iuliia_n from Canva
Ciasto bochenek ze śliwkami
Temu tradycyjnemu czeskiemu ciastu nie można się oprzeć w połączeniu ze smakiem świeżych śliwek i ciasta drożdżowego. Nadaje się na uroczystości, przyjęcia lub jako deser na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki
- 500 g Gładka mąka
- 1 Łyżka Sole
- 50 g Cukier
- 15 g Suszone drożdże
- 250 ml Mleko
- 75 g Masło
- 2 jajko
- 1 kg Śliwka
- Cukier trzcinowy do posypania
- Mielony cynamon do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Podgrzej mleko do ciepłej, ale nie gorącej temperatury i dodaj do miski. Dodaj roztopione masło i jajko i wymieszaj.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie umyj i oczyść śliwki. Jeśli są duże, przekrój je na pół.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Rozłóż śliwki równomiernie na cieście i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a śliwki miękkie.
Przed podaniem pozostawić ciasto do ostygnięcia.