REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Ciasto ambasador

Wypróbowałem ten przepis po raz pierwszy kilka lat temu podczas wizyty u rodziny w Krakowie i od tej pory jest to stały element naszych rodzinnych spotkań. Delikatne połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i gorzkiej czekolady tworzy prawdziwie królewskie doznania kulinarne. Szczególnie polecam to ciasto na specjalne okazje - zawsze robi niesamowite wrażenie na gościach.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Biszkopt:

  • 4 ks jaja Dodano do
  • 6 łyżki cukru Dodano do
  • 112 łyżki ciemnego kakao Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

krem bazowy:

  • 1 litr Mleka Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej Dodano do
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do

3 łyżki cukru waniliowego

  • 400 gramy masła lub masła roślinnego (w temp. pokojowej) Dodano do
  • 2 ks budynie waniliowe bez cukru Dodano do

Krem czekoladowy:

  • 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodano do
  • 100 gramy posiekanej drobno gorzkiej czekolady Dodano do

Krem biały -bakaliowy:

  • 1 Garść rodzynek Dodano do
  • 4 łyżki Wiórków kokosowych Dodano do
  • garść płatków migdałowych Dodano do

Dodatkowo:

  • 150 gramy herbatników typu petitki Dodano do
  • puszka brzoskwiń w zalewie Dodano do
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Dodano do
  • 800 ml gorącej wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Białka ubić z solą, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach.

2. Krok

Następnie dodać żółtka, krótko zmiksować i na koniec dodać kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Krok

Prostokątną formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 25 minut. 5. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

5. Krok

Odkleić papier do ostygnięcia ciasta.

6. Krok

Odlej szklankę mleka z ćwiartki, dodaj żółtka, wsyp budyń w proszku i obie mąki. Wszystko razem wymieszać.

7. Krok

Doprowadzić pozostałe mleko i cukry do wrzenia i wlać przygotowaną mieszankę budyniowo-żółtkową i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

8. Krok

Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.

9. Krok

Ubić masło o temperaturze pokojowej na pianę, a następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszając aż do połączenia.

10. Krok

Podzielić masę na dwie równe części.

11. Krok

Następnie dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.

12. Krok

Lekki krem - do masy wrzucić rodzynki sułtańskie, wiórki migdałowe i wiórki kokosowe. Wymieszać.

13. Krok

Do jednej części dodać kakao i wymieszać.

14. Krok

Złożyć na ciasto - ciemny biszkopt zanurzyć w alkoholu lub zalewie brzoskwiniowej.

15. Krok

Rozprowadź ciemny krem na biszkopcie i delikatnie wygładź.

16. Krok

Następnie ułóż biszkopty na wierzchu kremu, który również skrop marynatą lub alkoholem.

17. Krok

Na biszkoptach rozsmarować jasny krem brzoskwiniowy.

18. Krok

Na lekkim kremie ułożyć brzoskwinie, odsączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki.

19. Krok

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.

20. Krok

Gdy zacznie tężeć, wylej ją na owoce i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy