Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Ciasto ambasador
Wypróbowałem ten przepis po raz pierwszy kilka lat temu podczas wizyty u rodziny w Krakowie i od tej pory jest to stały element naszych rodzinnych spotkań. Delikatne połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i gorzkiej czekolady tworzy prawdziwie królewskie doznania kulinarne. Szczególnie polecam to ciasto na specjalne okazje - zawsze robi niesamowite wrażenie na gościach.
Składniki
Biszkopt:
- 4 ks jaja
- 6 łyżki cukru
- 11⁄2 łyżki ciemnego kakao
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
krem bazowy:
- 1 litr Mleka
- 2 ks żółtka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szkło cukru
3 łyżki cukru waniliowego
- 400 gramy masła lub masła roślinnego (w temp. pokojowej)
- 2 ks budynie waniliowe bez cukru
Krem czekoladowy:
- 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- 100 gramy posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Krem biały -bakaliowy:
- 1 Garść rodzynek
- 4 łyżki Wiórków kokosowych
- garść płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 150 gramy herbatników typu petitki
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- 800 ml gorącej wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Białka ubić z solą, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach.
Następnie dodać żółtka, krótko zmiksować i na koniec dodać kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Prostokątną formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 25 minut. 5. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Odkleić papier do ostygnięcia ciasta.
Odlej szklankę mleka z ćwiartki, dodaj żółtka, wsyp budyń w proszku i obie mąki. Wszystko razem wymieszać.
Doprowadzić pozostałe mleko i cukry do wrzenia i wlać przygotowaną mieszankę budyniowo-żółtkową i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.
Ubić masło o temperaturze pokojowej na pianę, a następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszając aż do połączenia.
Podzielić masę na dwie równe części.
Następnie dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
Lekki krem - do masy wrzucić rodzynki sułtańskie, wiórki migdałowe i wiórki kokosowe. Wymieszać.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Złożyć na ciasto - ciemny biszkopt zanurzyć w alkoholu lub zalewie brzoskwiniowej.
Rozprowadź ciemny krem na biszkopcie i delikatnie wygładź.
Następnie ułóż biszkopty na wierzchu kremu, który również skrop marynatą lub alkoholem.
Na biszkoptach rozsmarować jasny krem brzoskwiniowy.
Na lekkim kremie ułożyć brzoskwinie, odsączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
Gdy zacznie tężeć, wylej ją na owoce i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.