REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Ciasteczka orzechowe
Przepis na smaczne ciasteczka orzechowe, które dobrze komponują się z kawą lub herbatą.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 250 g Zwykła mąka
- 200 g Masło
- 100 g Cukier puder
- szczypta soli
- 2 pakiety Cukier waniliowy
- 2 kawałek żółtka
- 150 g Zmielone orzechy
- Marmolada do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw do głębokiej miski wsyp mąkę i dodaj masło, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, żółtka i zmielone orzechy. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 2. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.
2. Krok
Użyj nożyków, aby wyciąć wybrany kształt.
3. Krok
Piec ciasteczka orzechowe w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
4. Krok
Po upieczeniu skleić je dżemem i skropić czekoladą.