REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť

Ciasteczka orzechowe

Przepis na smaczne ciasteczka orzechowe, które dobrze komponują się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 100 g Cukier puder Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 pakiety Cukier waniliowy Dodano do
  • 2 kawałek żółtka Dodano do
  • 150 g Zmielone orzechy Dodano do
  • Marmolada do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw do głębokiej miski wsyp mąkę i dodaj masło, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, żółtka i zmielone orzechy. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 2. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

2. Krok

Użyj nożyków, aby wyciąć wybrany kształt.

3. Krok

Piec ciasteczka orzechowe w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

4. Krok

Po upieczeniu skleić je dżemem i skropić czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy