REKLAMA

Źródło: Svetlana Monyakova from Getty Images

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to idealne danie na upalne dni. Ten orzeźwiający zupa na bazie jogurtu, ze świeżymi warzywami i ziołami, jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Oto prosty przepis na domowy chłodnik litewski.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 l kefir Dodano do
  • 1 szkło sok z buraków Dodano do
  • 2 Sztuka średnie ogórki Dodano do
  • 2 Sztuka jajka na twardo Dodano do
  • 1 Objętość kopru Dodano do
  • 1 Objętość Szczypiorek Dodano do
  • 1 Objętość Rzodkiewki Dodano do
  • 1 szkło Jogurt naturalny Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i zastosuj w zgodzie z instrukcjami.

2. Krok

Buraki zetrzyj na tarce, wyciśnij sok. Pozostałość buraków można dodać do chłodnika lub spożyć inny sposób.

3. Krok

Ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek drobno pokrój.

4. Krok

W dużej miski połącz kefir, jogurt naturalny i sok z buraków. Wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Dodaj pokrojone warzywa i zioła. Wymieszaj.

6. Krok

Jajka pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.

7. Krok

Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

8. Krok

Chłodnik umieść w lodówce na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy