:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ToUqU9egZemGTOoje5BS/0a60499a7ae68270a2b438356d0e3a.jpeg)
Źródło: Svetlana Monyakova from Getty Images
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to idealne danie na upalne dni. Ten orzeźwiający zupa na bazie jogurtu, ze świeżymi warzywami i ziołami, jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Oto prosty przepis na domowy chłodnik litewski.
Składniki
- 1 l kefir
- 1 szkło sok z buraków
- 2 Sztuka średnie ogórki
- 2 Sztuka jajka na twardo
- 1 Objętość kopru
- 1 Objętość Szczypiorek
- 1 Objętość Rzodkiewki
- 1 szkło Jogurt naturalny
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄2 łyżeczki pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i zastosuj w zgodzie z instrukcjami.
Buraki zetrzyj na tarce, wyciśnij sok. Pozostałość buraków można dodać do chłodnika lub spożyć inny sposób.
Ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek drobno pokrój.
W dużej miski połącz kefir, jogurt naturalny i sok z buraków. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj pokrojone warzywa i zioła. Wymieszaj.
Jajka pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.
Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Chłodnik umieść w lodówce na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego!