REKLAMA

Źródło: Pixabay

Chleb żytni

Przepis na pyszny zdrowy chleb żytni z sezamowym posypem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Mąka żytnia Dodano do
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 spadek Olej Dodano do
  • 1 spadek Olej Dodano do
  • 450 ml letnia woda Dodano do
  • Sezam na posypanie Dodano do
REKLAMA

Procedura

220 min.
1. Krok

Przesiewamy mąkę do głębokiej miski, dodajemy sól, olej, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy.

2. Krok

Mokrą wodę mieszamy z suszonym drożdżami i zostawiamy na 10 minut, aby zakwas się aktywował.

3. Krok

Do miski z mąką dodajemy drożdże i dobrze mieszamy mieszankę. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez co najmniej 1 godzinę.

4. Krok

Następnie formujemy ciasto w bochenek i znowu zostawiamy na co najmniej 2 godziny do kwaszenia.

5. Krok

Tak przygotowany chrupiący chleb posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30 minut.

6. Krok

Po upieczeniu zostawiamy go do ostygnięcia na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy