REKLAMA

Źródło: Pixabay

Chleb żytni

Przepis na pyszny zdrowy chleb żytni z sezamowym posypem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Mąka żytnia Dodano do
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 spadek Olej Dodano do
  • 1 spadek Olej Dodano do
  • 450 ml letnia woda Dodano do
  • Sezam na posypanie Dodano do
REKLAMA

Procedura

220 min.
1. Krok

Przesiewamy mąkę do głębokiej miski, dodajemy sól, olej, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy.

2. Krok

Mokrą wodę mieszamy z suszonym drożdżami i zostawiamy na 10 minut, aby zakwas się aktywował.

3. Krok

Do miski z mąką dodajemy drożdże i dobrze mieszamy mieszankę. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez co najmniej 1 godzinę.

4. Krok

Następnie formujemy ciasto w bochenek i znowu zostawiamy na co najmniej 2 godziny do kwaszenia.

5. Krok

Tak przygotowany chrupiący chleb posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30 minut.

6. Krok

Po upieczeniu zostawiamy go do ostygnięcia na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy