REKLAMA
Źródło: Pixabay
Chleb żytni
Przepis na pyszny zdrowy chleb żytni z sezamowym posypem.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g Mąka żytnia
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 2 łyżki sól
- 1 spadek Olej
- 1 spadek Olej
- 450 ml letnia woda
- Sezam na posypanie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
220 min.
1. Krok
Przesiewamy mąkę do głębokiej miski, dodajemy sól, olej, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy.
2. Krok
Mokrą wodę mieszamy z suszonym drożdżami i zostawiamy na 10 minut, aby zakwas się aktywował.
3. Krok
Do miski z mąką dodajemy drożdże i dobrze mieszamy mieszankę. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez co najmniej 1 godzinę.
4. Krok
Następnie formujemy ciasto w bochenek i znowu zostawiamy na co najmniej 2 godziny do kwaszenia.
5. Krok
Tak przygotowany chrupiący chleb posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30 minut.
6. Krok
Po upieczeniu zostawiamy go do ostygnięcia na kratce.