REKLAMA
Źródło: Pexels
Calzone
Włoski przysmak.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1⁄2 kg mąki
- 1⁄4 łyżeczki sól
- 2 łyżki cukier kryształ
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- sos pomidorowy
- ser
- szynka
- pieczarki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
W dużej misce połącz mąkę, oliwę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut.
2. Krok
W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i ciepłej wodzie. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Krok
Dodajemy rozpuszczone drożdże do ciasta i mieszamy. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut.
4. Krok
Odstawiamy ciasto na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
5. Krok
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części.
6. Krok
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek.
7. Krok
Na środku każdego placka umieszczamy farsz, składając jego brzegi do środka.
8. Krok
Calzone pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.