California Sushi
California sushi, znane również jako California roll, to popularna odmiana sushi, będąca fuzją japońskiej i amerykańskiej kuchni. Sushi te są zawijane na zewnątrz, a więc ryż otacza nori (wodorosty) i składniki wewnątrz, co jest odwrotnością tradycyjnego maki-sushi. Wypełnione są głównie awokado, krabem i ogórkiem, co nadaje im charakterystyczny, świeży smak.
Składniki
- 1 kubek ryżu sushi
- 11⁄4 kubka wody
- 1⁄4 kubka jasnego octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 4 arkusze nori (suszone wodorosty)
- 1 Średni Awokado
- 1 ogórek
- 120 g paluszków krabowych (można użyć też prawdziwego mięsa kraba)
- Ziarna sezamu do posypania
- 1 Łyżka majonezu japońskiego (opcjonalnie)
- sos sojowy, wasabi marynowany imbir do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ryż sushi gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie ostudzić.
W niewielkim garnku rozpuść cukier i sól w occie ryżowym. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstaw octową mieszankę do ostudzenia.
Wymieszaj ostudzony ryż z octową mieszanką.
Na macie do sushi połóż arkusz nori, następnie rozłóż warstwę ryżu, zostawiając, około 1 cm pustego miejsca na górnej krawędzi arkusza. Posyp ryż kilkoma ziarnami sezamu.
Obróć sushi tak, aby ryż był na dole, a nori na górze.
Na środku nori układaj paski awokado, kraba i ogórka. Jeśli chcesz, dodaj majonez.
Zwijaj rolkę, przyciskając ją mocno matą do sushi. Powtarzaj, aż skończą się składniki.
Rolki kroić na około 6-8 kawałków. Podawać z sosem sojowym, wasabi i imbirem.