Bigos Gabciaka
Hmm...nSzczerze sobie odpowiedzmy ; kto nie lubi dobrego , domowego bigosu ?? . nI o to przedstawiam mój popisowy przepis . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/bigos-gabciaka.html
Składniki
- 3 kg około białej kapusty
- 1⁄2 kg około kapusty kiszonej
- 100 g pieczarek suszonych grzybów
- 1 Łyżka masla
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 100 g boczku
- 300 g kiełbasy
- 500 g passata z czosnkiem
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2 listy laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu czarnego
- 150 g margaryny
- 3 łyżki smalcu
- przyprawa do mięsa knorr
- przyprawy majeranek
- cząber
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz czarny mielony
- maggi
- gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz posypujemy przyprawa do mięsa , papryką , gałka muszkatołowa polewamy odrobina oleju , dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia .
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę ( polecam Palmę z murzynkiem ) i obsmażymy do stracenia surowości mięsa , następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ( możemy podlać niewielką ilości wody ) .
Boczek kroimy w drobne paseczki lub jak wolimy w grubszą kostkę i smażymy do wytopienia się tłuszczu następnie dokładamy smalec oraz obraną ze skóry i pokrojoną w pół talarki kiełbasę . Smażymy około 15 minut . Gotową mieszankę boczku i kiełbasy przekładamy do naszego miękkiego mięsa i delikatnie mieszamy .
Jeżeli mamy pieczarki to kroimy w pół talarki i podsmażamy na maśle do odparowania wody . Jeżeli grzyby to na początku moczymy je w wodzie następnie gotujemy do miękkości .
Kapustę kroimy na mniejsze kawalki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do lekkiej miękkości ( tak by była jeszcze pod zębem lekko twarda ) i dokładnie odcedzamy . Kapustę kiszona ( płukamy jeżeli mamy kwaśna ) gotujemy około 20 minut i delikatnie odcedzamy ( tak by zostało nam trochę wody ) .
Miesiwo , pieczarki i oby dwa rodzaje kapusty przekładamy do jednego garnka z grubym dnem . Dodajemy passate ( jeżeli nie lubimy czosnku możemy użyć czystej ) oraz przecier pomidorowy dokładamy do niego ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy i duża ilość majeranku oraz resztę przypraw .
Dokładnie mieszamy i prażymy około 20 minut cały czas dokładnie mieszamy ( wybierając od samego dna by się nam nie przypalił ) . Wyłączamy bigos i pozostawiany na około 6 godziny do całkowitego wystygnięcia i po tym czasie ponownie prażymy tak samo jak za pierwszym razem . Możemy ponownie doprawić . Gotowy bigos najlepszy jest na następny dzień .