REKLAMA

Bigos Gabciaka

Hmm...nSzczerze sobie odpowiedzmy ; kto nie lubi dobrego , domowego bigosu ?? . nI o to przedstawiam mój popisowy przepis . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/bigos-gabciaka.html

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 3 kg około białej kapusty Dodano do
  • 12 kg około kapusty kiszonej Dodano do
  • 100 g pieczarek suszonych grzybów Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 kg mięsa wieprzowego Dodano do
  • 100 g boczku Dodano do
  • 300 g kiełbasy Dodano do
  • 500 g passata z czosnkiem Dodano do
  • 400 g przecieru pomidorowego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 3 kulki ziela angielskiego Dodano do
  • 6 kulek pieprzu czarnego Dodano do
  • 150 g margaryny Dodano do
  • 3 łyżki smalcu Dodano do
  • przyprawa do mięsa knorr Dodano do
  • przyprawy majeranek Dodano do
  • cząber Dodano do
  • papryka ostra Dodano do
  • papryka słodka Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • maggi Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

500 min.
1. Krok

Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz posypujemy przyprawa do mięsa , papryką , gałka muszkatołowa polewamy odrobina oleju , dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia .

2. Krok

Po upływie tego czasu dokładamy margarynę ( polecam Palmę z murzynkiem ) i obsmażymy do stracenia surowości mięsa , następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ( możemy podlać niewielką ilości wody ) .

3. Krok

Boczek kroimy w drobne paseczki lub jak wolimy w grubszą kostkę i smażymy do wytopienia się tłuszczu następnie dokładamy smalec oraz obraną ze skóry i pokrojoną w pół talarki kiełbasę . Smażymy około 15 minut . Gotową mieszankę boczku i kiełbasy przekładamy do naszego miękkiego mięsa i delikatnie mieszamy .

4. Krok

Jeżeli mamy pieczarki to kroimy w pół talarki i podsmażamy na maśle do odparowania wody . Jeżeli grzyby to na początku moczymy je w wodzie następnie gotujemy do miękkości .

5. Krok

Kapustę kroimy na mniejsze kawalki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do lekkiej miękkości ( tak by była jeszcze pod zębem lekko twarda ) i dokładnie odcedzamy . Kapustę kiszona ( płukamy jeżeli mamy kwaśna ) gotujemy około 20 minut i delikatnie odcedzamy ( tak by zostało nam trochę wody ) .

6. Krok

Miesiwo , pieczarki i oby dwa rodzaje kapusty przekładamy do jednego garnka z grubym dnem . Dodajemy passate ( jeżeli nie lubimy czosnku możemy użyć czystej ) oraz przecier pomidorowy dokładamy do niego ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy i duża ilość majeranku oraz resztę przypraw .

7. Krok

Dokładnie mieszamy i prażymy około 20 minut cały czas dokładnie mieszamy ( wybierając od samego dna by się nam nie przypalił ) . Wyłączamy bigos i pozostawiany na około 6 godziny do całkowitego wystygnięcia i po tym czasie ponownie prażymy tak samo jak za pierwszym razem . Możemy ponownie doprawić . Gotowy bigos najlepszy jest na następny dzień .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy