REKLAMA

Źródło: Firn via iStockPhotos

Baumkuchenspitzen na Boże Narodzenie

Dla mnie te wspaniałe sękacze są tak samo częścią świąt Bożego Narodzenia, jak sama choinka. Robiłam je niezliczoną ilość razy i za każdym razem jest to małe święto, gdy widzę, jak złotobrązowe, pachnące ciasto wyłania się warstwa po warstwie. Dzięki mojej procedurze i odrobinie cierpliwości na pewno uda ci się zrobić te pyszne sękacze.

REKLAMA

Składniki

porcje
30

Ciasto:

  • 6 jajka Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 200 g Pasta marcepanowa Dodano do
  • Skórka z jednej organicznej cytryny Dodano do
  • 250 g zmiękczone masło Dodano do
  • 250 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do

Glazura:

  • 200 g czekolada gorzka Dodano do
  • 2 Łyżka olej kokosowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

1. Aby upiec sękacza, najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni góra/dół. Następnie natłuść formę do bochenka i odstaw ją na bok.

2. Krok

Następnie oddzielamy jajka. Zawsze robię to ostrożnie, ponieważ żółtka mają duży wpływ na konsystencję ciasta.

3. Krok

W dużej misce wymieszać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść masę marcepanową (mała wskazówka: jeśli marcepan jest zbyt twardy, można go wcześniej trochę podgrzać). Następnie dodaj skórkę z cytryny i zmiękczone masło i wszystko dobrze wymieszaj.

4. Krok

W kolejnym kroku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiej ją do masy jajecznej, aby uniknąć dużych grudek.

5. Krok

Teraz ubij białka na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.

6. Krok

Teraz czas na warstwy: Wlewamy około 2 łyżki naszego ciasta do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzamy. Powtarzamy ten proces około 10-12 razy i pieczemy ciasto przez 3-4 minuty na warstwę.

7. Krok

Gdy nie będzie już ciasta, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

8. Krok

W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie i się odwróci, pokrój je w kostkę. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i pozostaw do odsączenia na drucianej podstawce. Nasze wspaniałe świąteczne sękacze są gotowe!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy