Źródło: Firn via iStockPhotos
Baumkuchenspitzen na Boże Narodzenie
Dla mnie te wspaniałe sękacze są tak samo częścią świąt Bożego Narodzenia, jak sama choinka. Robiłam je niezliczoną ilość razy i za każdym razem jest to małe święto, gdy widzę, jak złotobrązowe, pachnące ciasto wyłania się warstwa po warstwie. Dzięki mojej procedurze i odrobinie cierpliwości na pewno uda ci się zrobić te pyszne sękacze.
Składniki
Ciasto:
- 6 jajka
- 250 g cukier
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 200 g Pasta marcepanowa
- Skórka z jednej organicznej cytryny
- 250 g zmiękczone masło
- 250 g mąka samozbrylająca
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
Glazura:
- 200 g czekolada gorzka
- 2 Łyżka olej kokosowy
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Aby upiec sękacza, najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni góra/dół. Następnie natłuść formę do bochenka i odstaw ją na bok.
Następnie oddzielamy jajka. Zawsze robię to ostrożnie, ponieważ żółtka mają duży wpływ na konsystencję ciasta.
W dużej misce wymieszać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść masę marcepanową (mała wskazówka: jeśli marcepan jest zbyt twardy, można go wcześniej trochę podgrzać). Następnie dodaj skórkę z cytryny i zmiękczone masło i wszystko dobrze wymieszaj.
W kolejnym kroku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiej ją do masy jajecznej, aby uniknąć dużych grudek.
Teraz ubij białka na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.
Teraz czas na warstwy: Wlewamy około 2 łyżki naszego ciasta do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzamy. Powtarzamy ten proces około 10-12 razy i pieczemy ciasto przez 3-4 minuty na warstwę.
Gdy nie będzie już ciasta, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie i się odwróci, pokrój je w kostkę. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i pozostaw do odsączenia na drucianej podstawce. Nasze wspaniałe świąteczne sękacze są gotowe!