REKLAMA

Źródło: Firn via iStockPhotos

Baumkuchenspitzen na Boże Narodzenie

Dla mnie te wspaniałe sękacze są tak samo częścią świąt Bożego Narodzenia, jak sama choinka. Robiłam je niezliczoną ilość razy i za każdym razem jest to małe święto, gdy widzę, jak złotobrązowe, pachnące ciasto wyłania się warstwa po warstwie. Dzięki mojej procedurze i odrobinie cierpliwości na pewno uda ci się zrobić te pyszne sękacze.

REKLAMA

Składniki

porcje
30

Ciasto:

  • 6 jajka Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 200 g Pasta marcepanowa Dodano do
  • Skórka z jednej organicznej cytryny Dodano do
  • 250 g zmiękczone masło Dodano do
  • 250 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do

Glazura:

  • 200 g czekolada gorzka Dodano do
  • 2 Łyżka olej kokosowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

1. Aby upiec sękacza, najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni góra/dół. Następnie natłuść formę do bochenka i odstaw ją na bok.

2. Krok

Następnie oddzielamy jajka. Zawsze robię to ostrożnie, ponieważ żółtka mają duży wpływ na konsystencję ciasta.

3. Krok

W dużej misce wymieszać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść masę marcepanową (mała wskazówka: jeśli marcepan jest zbyt twardy, można go wcześniej trochę podgrzać). Następnie dodaj skórkę z cytryny i zmiękczone masło i wszystko dobrze wymieszaj.

4. Krok

W kolejnym kroku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiej ją do masy jajecznej, aby uniknąć dużych grudek.

5. Krok

Teraz ubij białka na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.

6. Krok

Teraz czas na warstwy: Wlewamy około 2 łyżki naszego ciasta do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzamy. Powtarzamy ten proces około 10-12 razy i pieczemy ciasto przez 3-4 minuty na warstwę.

7. Krok

Gdy nie będzie już ciasta, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

8. Krok

W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie i się odwróci, pokrój je w kostkę. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i pozostaw do odsączenia na drucianej podstawce. Nasze wspaniałe świąteczne sękacze są gotowe!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy