REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Barszczyk czerwony

Barszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Na jego przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale zapewniam, że jest on tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego Dodano do
  • 1 kg buraków ćwikłowych Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 suszone grzybki Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 Łyżka octu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Połowę kurczaka włożyłam do garnka z warzywami i ziołami. 2. Cebulę przekrój na pół i chwilę smaż na suchej patelni.

2. Krok

Dodać 2 liście laurowe, 4 nasiona kozieradki, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę soli.

3. Krok

Do garnka wlać około trzech litrów wody, przykryć pokrywką i zagotować. W razie potrzeby usunąć szumowiny (zabójcze skutki), zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować zupę jeszcze przez dwie godziny.

4. Krok

Po tym czasie odcedź bulion.

5. Krok

Dodaj kilogram pokrojonych buraków do dwóch litrów odcedzonego bulionu.

6. Krok

Przekrój każdego buraka na pół. Połówki pokroić w grubsze plastry.

7. Krok

Dodaj dwa ząbki czosnku i dwa większe kawałki suszonych grzybów oraz liść laurowy.

8. Krok

Przykryj garnek pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia - gotuj przez 1 godzinę.

9. Krok

Na 10 minut przed przygotowaniem barszczu dodać łyżeczkę majeranku. Po tym czasie przygotować barszcz.

10. Krok

Zostaw Barszcz w spokoju. Do przygotowania barszczu zawsze dodaję łyżeczkę cukru, łyżeczkę alkoholu, sól i pieprz. Dodaję szczyptę soli i pieprzu i doprawiam barszczem.

11. Krok

Gotowy barszcz podawać na gorąco w garnku z bulionem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy