Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Barszczyk czerwony
Barszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Na jego przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale zapewniam, że jest on tego wart.
Składniki
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 2 zęby czosnku
- 2 suszone grzybki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 Łyżka octu
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Połowę kurczaka włożyłam do garnka z warzywami i ziołami. 2. Cebulę przekrój na pół i chwilę smaż na suchej patelni.
Dodać 2 liście laurowe, 4 nasiona kozieradki, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę soli.
Do garnka wlać około trzech litrów wody, przykryć pokrywką i zagotować. W razie potrzeby usunąć szumowiny (zabójcze skutki), zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować zupę jeszcze przez dwie godziny.
Po tym czasie odcedź bulion.
Dodaj kilogram pokrojonych buraków do dwóch litrów odcedzonego bulionu.
Przekrój każdego buraka na pół. Połówki pokroić w grubsze plastry.
Dodaj dwa ząbki czosnku i dwa większe kawałki suszonych grzybów oraz liść laurowy.
Przykryj garnek pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia - gotuj przez 1 godzinę.
Na 10 minut przed przygotowaniem barszczu dodać łyżeczkę majeranku. Po tym czasie przygotować barszcz.
Zostaw Barszcz w spokoju. Do przygotowania barszczu zawsze dodaję łyżeczkę cukru, łyżeczkę alkoholu, sól i pieprz. Dodaję szczyptę soli i pieprzu i doprawiam barszczem.
Gotowy barszcz podawać na gorąco w garnku z bulionem.