REKLAMA
Babka cytrynowa
Orzeźwiająca cytrynowa babka przepis na babkę z cytrynowym polewem.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Koszyk
- 2 szt Skórka z cytryny
- 200 g cukier kryształ
- 200 g Jogurtu sojowego
- 150 ml woda
- 100 ml Olej słonecznikowy
- 8 g Waniliowego cukru
- Szczypta sól
- 400 g Mąka półgruba
- 15 g proszek do pieczenia
- 100 ml sok z cytryny
Glazura
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżka stołowa sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Dodajemy do miski cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy dobrze.
Źródło: Youtube
2. Krok
Dodajemy jogurt, wodę i olej. Mieszamy.
Źródło: Youtube
3. Krok
Do mieszanki przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wypracowujemy ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy sok z cytryny.
Źródło: Youtube
4. Krok
Wlać gotowe ciasto do formy na babkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 40 minut. Upieczoną babkę wysuń z formy.
Źródło: Youtube
5. Krok
Na koniec przygotowujemy lukier. Do miski dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i polewamy nią całą babkę.
Źródło: Youtube