REKLAMA
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Orzeźwiająca cytrynowa babka przepis na babkę z cytrynowym polewem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 2 szt Skórka z cytryny Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 200 g Jogurtu sojowego Dodano do
  • 150 ml woda Dodano do
  • 100 ml Olej słonecznikowy Dodano do
  • 8 g Waniliowego cukru Dodano do
  • Szczypta sól Dodano do
  • 400 g Mąka półgruba Dodano do
  • 15 g proszek do pieczenia Dodano do
  • 100 ml sok z cytryny Dodano do

Glazura

  • 150 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżka stołowa sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Dodajemy do miski cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy dobrze.

Babka cytrynowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

2. Krok

Dodajemy jogurt, wodę i olej. Mieszamy.

Babka cytrynowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

3. Krok

Do mieszanki przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wypracowujemy ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy sok z cytryny.

Babka cytrynowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

4. Krok

Wlać gotowe ciasto do formy na babkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 40 minut. Upieczoną babkę wysuń z formy.

Babka cytrynowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

5. Krok

Na koniec przygotowujemy lukier. Do miski dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i polewamy nią całą babkę.

Babka cytrynowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy