Źródło: Pixabay
Autentyczne krótkie żeberka wołowe z koreańskiego grilla
Jeśli istnieje danie, które przywołuje mi miłe wspomnienia z posiłków w autentycznych koreańskich restauracjach, to są to żeberka wołowe po koreańsku. Niesamowicie delikatne i aromatyczne żeberka, uzupełnione słodko-pikantną marynatą: jest to przepis, który wymaga cierpliwości, ale uwierz mi, efekt końcowy jest tego wart. Przez lata udoskonalałem marynatę i nauczyłem się najlepszego sposobu przyrządzania tych żeberek.
Składniki
- 4 lbs Krótkie żeberka wołowe
- 1 filiżanka sosu sojowego
- 1⁄2 filiżanka brązowego cukru
- 1⁄2 filiżanka mirin
- 5 ząbki mielonego czosnku
- 1 Cebula, pokrojona w plastry
- 2 Szalotki, pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 Gruszka azjatycka, starta
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1⁄2 łyżeczka czarnego pieprzu
- Nasiona sezamu, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij od umieszczenia żeberek wołowych w dużej misce i zalania ich zimną wodą. Pozwól im moczyć się przez około godzinę, aby usunąć resztki krwi, ponieważ może to sprawić, że żeberka będą miały gorzki smak.
Po namoczeniu dobrze opłucz żeberka pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Ten krok ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia, że marynata będzie skutecznie przylegać do mięsa.
W innej misce wymieszaj sos sojowy, brązowy cukier, mirin, mielony czosnek, pokrojoną cebulę, szalotkę, starty imbir i gruszkę. Gorąco polecam nie pomijać gruszki - to sekretny składnik, który dodaje subtelnej słodyczy i pomaga zmiękczyć mięso.
Dodaj żeberka do wymieszanej marynaty, upewniając się, że każdy kawałek jest dobrze pokryty. Pozostawić do marynowania w lodówce na co najmniej godzinę. Aby uzyskać maksymalny smak, wolę marynować je przez noc.
Po zamarynowaniu żeberek rozgrzej grill na średnim ogniu. Jeśli masz trudną pogodę, możesz również użyć wewnętrznej patelni grillowej lub upiec je w piekarniku w temperaturze 375 ° F.
Grilluj żeberka przez 5-7 minut z każdej strony. Kluczem jest cierpliwość - unikaj zbyt częstego poruszania żeberkami. Powinny być ładnie skarmelizowane i mieć piękne ślady grillowania.
Przed podaniem skropić je olejem sezamowym, posypać odrobiną czarnego pieprzu i udekorować ziarnami sezamu. Smaczne i aromatyczne żeberka można podawać z gorącym ryżem gotowanym na parze.