REKLAMA

Źródło: atlasstudio from Canva

Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa to jedno z najzdrowszych, a jednocześnie najprostszych dań na świecie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g młodych liści pokrzywy Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 112 litry bulionu warzywnego lub mięsnego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zanim zaczniesz, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu pokrzywy – musi być ona dobrze opłukana, a następnie sparzona wrzątkiem, aby pozbyć się piekącego efektu. Używaj rękawic, żeby się nie poparzyć.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.

3. Krok

Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż jeszcze kilka minut. To zdecydowanie podniesie smak zupy.

4. Krok

Teraz dodaj pokrzywę. Dusimy ją pod przykryciem, aż zmięknie.

5. Krok

Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

6. Krok

Na koniec dodajemy masło dla pełni smaku i miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy