Źródło: atlasstudio from Canva
Zupa pokrzywowa
Zupa pokrzywowa to jedno z najzdrowszych, a jednocześnie najprostszych dań na świecie.
Składniki
- 300 g młodych liści pokrzywy
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 1 marchewka
- 1 Pietruszka
- 11⁄2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masla
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zanim zaczniesz, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu pokrzywy – musi być ona dobrze opłukana, a następnie sparzona wrzątkiem, aby pozbyć się piekącego efektu. Używaj rękawic, żeby się nie poparzyć.
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż jeszcze kilka minut. To zdecydowanie podniesie smak zupy.
Teraz dodaj pokrzywę. Dusimy ją pod przykryciem, aż zmięknie.
Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.
Na koniec dodajemy masło dla pełni smaku i miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem.