REKLAMA

Źródło: atlasstudio from Canva

Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa to jedno z najzdrowszych, a jednocześnie najprostszych dań na świecie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g młodych liści pokrzywy Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 112 litry bulionu warzywnego lub mięsnego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zanim zaczniesz, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu pokrzywy – musi być ona dobrze opłukana, a następnie sparzona wrzątkiem, aby pozbyć się piekącego efektu. Używaj rękawic, żeby się nie poparzyć.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.

3. Krok

Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż jeszcze kilka minut. To zdecydowanie podniesie smak zupy.

4. Krok

Teraz dodaj pokrzywę. Dusimy ją pod przykryciem, aż zmięknie.

5. Krok

Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

6. Krok

Na koniec dodajemy masło dla pełni smaku i miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy