REKLAMA

Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe to jeden z typowo polskich przepisów, który przywołuje na myśl smaki domowej kuchni. Sam często przyrządzam ten przepis, ponieważ jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zawsze powala na kolana. Serwuję go na specjalne okazje oraz kiedy pragnę zaskoczyć gości nietypowym daniem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 plastry wołowiny Dodano do
  • 4 ks ogórki konserwowe Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 4 plasterki boczku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 2 Okulary bulionu Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozłóż plastry mięsa na desce do krojenia i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa - to ważne, aby składniki nadzienia pozostały w środku podczas gotowania.

2. Krok

Równomiernie posól i popieprz plastry mięsa.

3. Krok

Pokrój ogórki konserwowe, cebulę i boczek na małe kawałki.

4. Krok

Rozłóż na każdym plastrze mięsa kawałki boczku, ogórka konserwowego i cebuli.

5. Krok

Zroluj plastry mięsa zawierając w nich składniki i zabezpiecz np. za pomocą wykałaczki lub nitki.

6. Krok

Na patelni, rozpuść masło z olejem. Dokładnie obsmaż zrazy ze wszystkich stron na średnim ogniu.

7. Krok

Gdy zrazy będą już obsmażone, przesuń je do garnka, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

8. Krok

Po tym czasie, zdejmij zrazy z garnka i zasyp mąką. Wymieszaj, aby stworzyć sos.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy