Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe to jeden z typowo polskich przepisów, który przywołuje na myśl smaki domowej kuchni. Sam często przyrządzam ten przepis, ponieważ jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zawsze powala na kolana. Serwuję go na specjalne okazje oraz kiedy pragnę zaskoczyć gości nietypowym daniem.
Składniki
- 4 plastry wołowiny
- 4 ks ogórki konserwowe
- 1 ks duża cebula
- 4 plasterki boczku
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżka masla
- 1 Łyżka oleju
- 2 Okulary bulionu
- 2 łyżki mąki
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozłóż plastry mięsa na desce do krojenia i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa - to ważne, aby składniki nadzienia pozostały w środku podczas gotowania.
Równomiernie posól i popieprz plastry mięsa.
Pokrój ogórki konserwowe, cebulę i boczek na małe kawałki.
Rozłóż na każdym plastrze mięsa kawałki boczku, ogórka konserwowego i cebuli.
Zroluj plastry mięsa zawierając w nich składniki i zabezpiecz np. za pomocą wykałaczki lub nitki.
Na patelni, rozpuść masło z olejem. Dokładnie obsmaż zrazy ze wszystkich stron na średnim ogniu.
Gdy zrazy będą już obsmażone, przesuń je do garnka, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie, zdejmij zrazy z garnka i zasyp mąką. Wymieszaj, aby stworzyć sos.