Zebra cheesecake urodzinowy
Cheesecake spokojnie nawet zamiast tortu. Ten jest dodatkowo interesujący swoim „zebra” dwukolorowym warstwowaniem.
Składniki
Korpus
- 200 g Suszone owoce
- 100 g masło
Nadzienie
- 500 g twaróg drobny
- 200 g serek śmietankowy
- 200 g kwaśna śmietana
- 2 jajko
- 2 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 60 g cukier puder
Jasna część
- 1⁄2 pakiety cukier waniliowy
- esencja waniliowa
Ciemna część
- 50 g Gorącej czekolady
- 50 g Tekst
- 5 g kakao
Frosting
- 100 g biała czekolada
- 25 g Gorącej czekolady
- 40 ml Ubity ma bitą śmietanę
Najnowsze ulotki
Procedura
Mixujemy ciasteczka. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ponownie miksujemy. Wysypujemy mieszankę do okrągłej formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie dociskamy do brzegów i do dna formy. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut.
Twaróg, serki śmietankowe i śmietanę ubić ręcznym mikserem. Ubijamy jajka, a następnie mąkę i cukier. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy i cukier, do drugiej kakao, rozpuszczoną czekoladę i Nutellę. Na uprzednio upieczonym spodzie naprzemiennie wlewamy ciemną i jasną część, aż obie się skończą.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni na około 55 minut. Podczas pieczenia wstaw blachę z wodą na dno piekarnika. Po upieczeniu pozwól sernikowi ostygnąć co najmniej pół godziny w uchylonym piekarniku.
Glazura jest przygotowywana przez rozpuszczenie czekolady z śmietanką w garnku na małym ogniu z ciągłym mieszaniem. Sos wlewamy na przygotowany ciasto i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.