Źródło: Pixabay : Armbrust Anna
Zbójnicki garnek z mięsem mielonym rustykalne jedzenie imprezowe
Nasza rodzina od pokoleń gotuje ten obfity przepis na gulasz zbójnicki. Nie ma nic lepszego niż spotkanie z bliskimi i delektowanie się tym pysznym, sycącym gulaszem. Robiłem go niezliczoną ilość razy na przestrzeni lat i zawsze jest hitem, szczególnie w mroźne zimowe miesiące. Można go również przygotować na świeżym powietrzu nad otwartym ogniem.
Składniki
- 500 Gram Mielona wołowina
- 3 średni rozmiar ziemniaki
- 2 padlinożerca
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 l bulion wołowy
- 2 Tablespoon przecier pomidorowy
- 1 Łyżeczka Papryka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 Tablespoon olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na garnek zbójnika, najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Następnie obierz marchew i ziemniaki i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Upewnij się, że wszystkie kawałki są mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się równomiernie.
Rozgrzać olej roślinny na dużej patelni. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż będzie brązowa i krucha. Zalecam, aby nie smażyć mielonego mięsa zbyt mocno, ale aby było ładne i soczyste.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do mięsa na patelni i smaż przez 2-3 minuty do miękkości. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, w przeciwnym razie może stać się gorzki.
Teraz dodaj przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj bulion wołowy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Pozostaw gulasz na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.
I oto jest - obfity, pyszny gulasz zbójnicki, który idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub przytulny weekend w domu przy otwartym ogniu w ogrodzie. Smacznego!