Źródło: Youtube
Tradycyjne śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne na wigilijnym stole, ale również podawane jest na innych okazjach. Oto przepis na śledzie w śmietanie:
Składniki
- 500 g śledzi solonych
- 2 cebule
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- listków kilka laurowych i ziaren jałowca do marynowania
- kilka koperków do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie, pozbaw głów, ogonków i ości. Pokrój w mniejsze kawałki.
2. Do miski włóż śledzie, listki laurowe i ziarna jałowca. Zalej całość wodą i zostaw na około 1 godzinę.
3. Cebule pokrój w cienkie piórka.
4. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.
5. Śledzie odcedź z wody i wymieszaj z cebulą.
6. Wsyp śledzie i cebulę do miski z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj.
7. Śledzie w śmietanie przełóż do naczynia, przykryj i schłodź w lodówce na około 1-2 godziny.
8. Przed podaniem śledzie udekoruj koperkiem.
Śledzie w śmietanie wystarczą na około 4-6 porcji, w zależności od ilości podawanych dodatków.