REKLAMA

Źródło: Youtube

Tradycyjne śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne na wigilijnym stole, ale również podawane jest na innych okazjach. Oto przepis na śledzie w śmietanie:

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g śledzi solonych Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 200 g kwaśnej śmietany Dodano do
  • 2 łyżki majonezu Dodano do
  • 2 łyżki octu Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • listków kilka laurowych i ziaren jałowca do marynowania Dodano do
  • kilka koperków do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie, pozbaw głów, ogonków i ości. Pokrój w mniejsze kawałki.

2. Krok

2. Do miski włóż śledzie, listki laurowe i ziarna jałowca. Zalej całość wodą i zostaw na około 1 godzinę.

3. Krok

3. Cebule pokrój w cienkie piórka.

4. Krok

4. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.

5. Krok

5. Śledzie odcedź z wody i wymieszaj z cebulą.

6. Krok

6. Wsyp śledzie i cebulę do miski z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj.

7. Krok

7. Śledzie w śmietanie przełóż do naczynia, przykryj i schłodź w lodówce na około 1-2 godziny.

8. Krok

8. Przed podaniem śledzie udekoruj koperkiem.

9. Krok

Śledzie w śmietanie wystarczą na około 4-6 porcji, w zależności od ilości podawanych dodatków.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy