REKLAMA

Źródło: Youtube

Tradycyjne śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne na wigilijnym stole, ale również podawane jest na innych okazjach. Oto przepis na śledzie w śmietanie:

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g śledzi solonych Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 200 g kwaśnej śmietany Dodano do
  • 2 łyżki majonezu Dodano do
  • 2 łyżki octu Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • listków kilka laurowych i ziaren jałowca do marynowania Dodano do
  • kilka koperków do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie, pozbaw głów, ogonków i ości. Pokrój w mniejsze kawałki.

2. Krok

2. Do miski włóż śledzie, listki laurowe i ziarna jałowca. Zalej całość wodą i zostaw na około 1 godzinę.

3. Krok

3. Cebule pokrój w cienkie piórka.

4. Krok

4. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.

5. Krok

5. Śledzie odcedź z wody i wymieszaj z cebulą.

6. Krok

6. Wsyp śledzie i cebulę do miski z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj.

7. Krok

7. Śledzie w śmietanie przełóż do naczynia, przykryj i schłodź w lodówce na około 1-2 godziny.

8. Krok

8. Przed podaniem śledzie udekoruj koperkiem.

9. Krok

Śledzie w śmietanie wystarczą na około 4-6 porcji, w zależności od ilości podawanych dodatków.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy