Źródło: egiss from Getty Images Signature
Szczupak pieczony w maśle
Ten przepis na szczupaka pieczonego w maśle jest jednym z moich ulubionych. Jedliśmy to danie na wielu rodzinnych spotkaniach i za każdym razem było prawdziwym hitem. Wierzę, że twoja rodzina i przyjaciele również to docenią.
Składniki
- 1 kawałek pike
- 150 g Masło
- 2 kawałek Cytryny
- 1 kawałek Duży seler
- 4 Goździki Czosnek
- sól
- Pieprz mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Następnie przygotujemy naszego szczupaka.
Ułóż szczupaka w głębszym naczyniu do pieczenia i posmaruj go sokiem z jednej cytryny. Usunie to ewentualny rybi zapach. Roztop kawałek masła i wymieszaj go z drobno posiekanym czosnkiem. Posmaruj masłem szczupaka wewnątrz i na zewnątrz.
Seler obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jego smak doskonale uzupełnia smak szczupaka. Ułóż plasterki selera na dnie naczynia do zapiekania wokół szczupaka.
Dopraw wieprzowinę pieprzem i solą i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować szczupaka pozostałym masłem.
Podawać szczupaka na ciepło, udekorowanego plasterkami cytryny z drugiej cytryny.