REKLAMA

Źródło: Rimma_Bondarenko from Getty Images

Szarlotka z mascarpone

Ta szarlotka z mascarpone jest jedną z moich ulubionych i robię ją często w sezonie jesiennym, kiedy jabłka są najlepsze.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 4 kawałek duże jabłka Dodano do
  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 1 bal Cukier waniliowy Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 150 g cukier puder Dodano do
  • 150 g Mąka Dodano do
  • 1 bal Proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Krok

Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Część jabłek pokroić w plasterki i odstawić na bok. Wlać sok z cytryny na jabłka, aby zapobiec ich brązowieniu i mieszać aż do całkowitego wymieszania.

3. Krok

W misce ubij razem mascarpone, jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać starte jabłka i dobrze wymieszać.

4. Krok

Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia i ułóż na wierzchu plasterki jabłka.

5. Krok

Piec ciasto jabłkowe z mascarpone przez około 45 minut. Po upływie tego czasu pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 10 minut, a następnie wyjmij je i posyp cukrem, gdy ostygnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy