Źródło: Rimma_Bondarenko from Getty Images
Szarlotka z mascarpone
Ta szarlotka z mascarpone jest jedną z moich ulubionych i robię ją często w sezonie jesiennym, kiedy jabłka są najlepsze.
Składniki
- 4 kawałek duże jabłka
- 500 g mascarpone
- 1 bal Cukier waniliowy
- 2 kawałek jajka
- 150 g cukier puder
- 150 g Mąka
- 1 bal Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Część jabłek pokroić w plasterki i odstawić na bok. Wlać sok z cytryny na jabłka, aby zapobiec ich brązowieniu i mieszać aż do całkowitego wymieszania.
W misce ubij razem mascarpone, jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać starte jabłka i dobrze wymieszać.
Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia i ułóż na wierzchu plasterki jabłka.
Piec ciasto jabłkowe z mascarpone przez około 45 minut. Po upływie tego czasu pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 10 minut, a następnie wyjmij je i posyp cukrem, gdy ostygnie.