REKLAMA
Syrop z imbiru
Syrop z imbiru to świetny sposób na wykorzystanie dobroczynnych właściwości tego korzenia. Można go używać do herbat, deserów, koktajli lub po prostu do smarowania chleba. Jest to naturalny antyoksydant, który pomoże wzmocnić Twój układ odpornościowy.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 200 g świeżego imbiru
- 1 litr wody
- 500 g cukru
- 1 cytryna (sok)
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Imbir umyj i obrać (możesz użyć do tego łyżki). Następnie pokrój go w cienkie plasterki.
2. Krok
Do garnka dodaj plasterki imbiru, wodę i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
3. Krok
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj syrop przez około 20 minut.
4. Krok
Po 20 minutach dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 10 minut.
5. Krok
Po ugotowaniu odcedź syrop przez sitko z małymi oczkami lub przez gazę.
6. Krok
Przelej syrop do wyparzonych słoików, zakręć i schłodź. Przechowuj w chłodnym miejscu.