Źródło: udra from Getty Images
Świąteczny poncz bezalkoholowy
Przepis na pyszny świąteczny poncz bezalkoholowy, którym mogą delektować się nawet dzieci.
Składniki
- 1 l sok jabłkowy
- 2 kawałek Pomarańcze
- 6 kawałek Cynamon
- 4 kawałek Anyż
- 1⁄2 łyżki Mielone goździki
- 100 g Suszona żurawina
- 100 g Suszone jabłka
- Miód do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Wlej sok jabłkowy do rondla i pozwól mu się podgrzać na średnim ogniu. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia soku.
W międzyczasie umyj, osusz i pokrój pomarańcze. Dodaj te plastry do garnka z sokiem jabłkowym.
Dodaj cynamon, anyż i goździki. Dobrze wymieszać.
Pokrój suszoną żurawinę i jabłka na mniejsze kawałki i również wrzuć do garnka.
Pozostaw wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem na około 20 minut. W tym czasie wszystkie substancje aromatyczne z przypraw i owoców zostaną uwolnione, a poncz nabierze wyrazistego i pysznego smaku.
Po upływie czasu odcedzić poncz. Gotowy poncz podawać na ciepło. Każdą porcję można udekorować kawałkiem pomarańczy lub cynamonem.