REKLAMA

Źródło: Freepik

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli to proste danie, które swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu miastu Neapol. Jest to pyszny sposób na szybki obiad, łącząc tradycyjne włoskie smaki pomidorów, czosnku i bazylii.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g spaghetti Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 puszka pomidorów pelati Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Świeżo mielony pieprz do smaku Dodano do
  • Kilkanaście liści świeżej bazylii Dodano do
  • 50 g Parmezánu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym garnku ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując trochę wody do gotowania.

2. Krok

W tym czasie na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż do zezłocenia.

3. Krok

Dodaj pomidory pelati wraz z sokiem. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.

4. Krok

Dodaj odcedzone spaghetti do sosu na patelni, dodaj trochę wody z gotowania, aby sos lepiej przylegał do makaronu.

5. Krok

Posyp pokruszonym parmezanem i posiekaną bazylią tuż przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy