REKLAMA
Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images
Sos beszamelowy do lasagne
Sos beszamelowy jest jednym z tych kulinarnych składników, bez których nie mogę sobie wyobrazić lasagne. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale wynik jest zawsze niesamowity.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 kubki Mleko
- 4 łyżka stołowa masło
- 6 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa według smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Podgrzej mleko w większym garnku.
2. Krok
W innym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Powoli, stale mieszając, dodawaj gorące mleko. Zawsze dodaję mleko trochę po trochu.
3. Krok
Kiedy sos po wymieszaniu mleka, masła i mąki jest wystarczająco gładki, dopraw go solą, mielonymi przyprawami i gałką muszkatołową według własnego smaku. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
4. Krok
Pozwól sosowi beszamelowemu nieco ostygnać, zanim go użyjesz do lasagne.