REKLAMA

Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images

Sos beszamelowy do lasagne

Sos beszamelowy jest jednym z tych kulinarnych składników, bez których nie mogę sobie wyobrazić lasagne. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale wynik jest zawsze niesamowity.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kubki Mleko Dodano do
  • 4 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 6 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Gałka muszkatołowa według smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Podgrzej mleko w większym garnku.

2. Krok

W innym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Powoli, stale mieszając, dodawaj gorące mleko. Zawsze dodaję mleko trochę po trochu.

3. Krok

Kiedy sos po wymieszaniu mleka, masła i mąki jest wystarczająco gładki, dopraw go solą, mielonymi przyprawami i gałką muszkatołową według własnego smaku. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 10-15 minut.

4. Krok

Pozwól sosowi beszamelowemu nieco ostygnać, zanim go użyjesz do lasagne.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy