REKLAMA
Sok z kwiatu bzu gotowany

Sok z kwiatu bzu gotowany

U nas w domu "szalejemy" na domowych syropach przez cały rok. Na pierwszym miejscu jest syrop z bzu, a na drugim miejsce podzielili się miętowy syrop razem z lipowym, które przygotowuję w ten sam sposób, co bazowy. Wypróbuj, syrop jest orzeźwiający i idealny na letnie dni. 🌞

REKLAMA

Składniki

porcje
7
  • 44 Kwiaty bzu Dodano do
  • 4 kg cukier kryształ Dodano do
  • 4 szt cytryna Dodano do
  • 400 gr kwas cytrynowy Dodano do
  • 6 l woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

600 min.
1. Krok

Kwiaty bzu wkładamy do dużego garnka. Cytryny dobrze myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy je do kwiatów bzu i zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 24 godziny do zaparzenia.

Sok z kwiatu bzu gotowany - etap przygotowania 1
2. Krok

Następnego dnia przecedzamy napar z bazylii przez gazu / ścierkę i dobrze wyciskamy bazylię z cytrynami. Do odcedzonej wody bazylowej dodajemy kwas cytrynowy i cukier kryształowy.

3. Krok

Podstawowy syrop pod ciągłym mieszaniem doprowadzimy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy przez 10-15 minut. Ten wspaniały zapach wypełni całe mieszkanie.

4. Krok

Gorący syrop wlewamy do butelek, które zamykamy, owijamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia. Z tej porcji wyjdzie około 7 litrów syropu.

Sok z kwiatu bzu gotowany - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy