Źródło: joannawnuk from Getty Images
Schab pieczony z morelą
Przepis na schab pieczony z morelą przetestowałem już kilkakrotnie na rodzinnych spotkaniach. Ten smak, aromat i cudowny wygląd zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach
Składniki
- 11⁄2 kg schabu
- 4 ks duże morele
- 150 g musztardy
- sól morska
- pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smarowania
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka kropel sosu sojowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynam od przygotowania schabu. Myję go, osuszam i nacieram solą morską oraz pieprzem. Pamiętaj, równomiernie rozmieść przyprawy.
Morele kroję na pół, wyjmuję pestki i nacinam miąższ w kilku miejscach. Następnie smaruję musztardą.
Schab nacinam od góry, robiąc kieszeń. Wkładam do niej morele i zabezpieczam otwarcie wykałaczkami.
Mięso smaruję oliwą z oliwek, skrapiam sosem sojowym i układam na niej gałązki rozmarynu.
Schab piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewam mięso sokami, które wytworzyły się w trakcie pieczenia.