REKLAMA

Źródło: FB: Kuchnia to mój azyl

Sałatka z tuńczyka warstwowa

Ta warstwowa sałatka z tuńczyka to idealny wybór na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Warstwy smakowitego tuńczyka, kolorowych warzyw i kremowego sosu tworzą niesamowite połączenie smaków. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 250 g tuńczyka z puszki Dodano do
  • 5 ks jajek Dodano do
  • 150 g kukurydzy konserwowej Dodano do
  • 100 g żółtego sera w kostce Dodano do
  • 200 g czerwona papryka Dodano do
  • 100 g ogórki kiszone Dodano do
  • 2 ks ogórki konserwowe Dodano do
  • 5 łyżki dobrego majonezu Dodano do
  • garść siekanego szczypiorku Dodano do
  • 14 łyżeczki soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Dolna warstwa sałatki składa się z białek jaj, majonezu i kukurydzy z puszki.

2. Krok

Ugotować jajka na twardo. Po ostygnięciu rozetnij je i usuń żółtko.

3. Krok

Odłóż żółtka do osobnej miski, a białka posiekaj lub zetrzyj na dużym sicie.

4. Krok

Umieść starte białka, 5 łyżek majonezu i pół puszki kukurydzy w misce.

5. Krok

Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego.

6. Krok

Kolejną warstwą będzie tuńczyk. Posyp tuńczyka solą i pieprzem.

7. Krok

Umyj małą czerwoną paprykę i drobno ją posiekaj, rozłóż na tuńczyku. Pokrój ogórki w ten sam sposób.

8. Krok

Zetrzeć twardy ser i wymieszać go z ubitymi żółtkami. Rozłóż całą mieszankę na sałatce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy