Źródło: FB: Kuchnia to mój azyl
Sałatka z tuńczyka warstwowa
Ta warstwowa sałatka z tuńczyka to idealny wybór na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Warstwy smakowitego tuńczyka, kolorowych warzyw i kremowego sosu tworzą niesamowite połączenie smaków. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Składniki
- 250 g tuńczyka z puszki
- 5 ks jajek
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 100 g żółtego sera w kostce
- 200 g czerwona papryka
- 100 g ogórki kiszone
- 2 ks ogórki konserwowe
- 5 łyżki dobrego majonezu
- garść siekanego szczypiorku
- 1⁄4 łyżeczki soli i pieprzu
Najnowsze ulotki
Procedura
Dolna warstwa sałatki składa się z białek jaj, majonezu i kukurydzy z puszki.
Ugotować jajka na twardo. Po ostygnięciu rozetnij je i usuń żółtko.
Odłóż żółtka do osobnej miski, a białka posiekaj lub zetrzyj na dużym sicie.
Umieść starte białka, 5 łyżek majonezu i pół puszki kukurydzy w misce.
Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego.
Kolejną warstwą będzie tuńczyk. Posyp tuńczyka solą i pieprzem.
Umyj małą czerwoną paprykę i drobno ją posiekaj, rozłóż na tuńczyku. Pokrój ogórki w ten sam sposób.
Zetrzeć twardy ser i wymieszać go z ubitymi żółtkami. Rozłóż całą mieszankę na sałatce.