REKLAMA

Źródło: FB: Kuchnia to mój azyl

Sałatka z tuńczyka warstwowa

Ta warstwowa sałatka z tuńczyka to idealny wybór na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Warstwy smakowitego tuńczyka, kolorowych warzyw i kremowego sosu tworzą niesamowite połączenie smaków. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 250 g tuńczyka z puszki Dodano do
  • 5 ks jajek Dodano do
  • 150 g kukurydzy konserwowej Dodano do
  • 100 g żółtego sera w kostce Dodano do
  • 200 g czerwona papryka Dodano do
  • 100 g ogórki kiszone Dodano do
  • 2 ks ogórki konserwowe Dodano do
  • 5 łyżki dobrego majonezu Dodano do
  • garść siekanego szczypiorku Dodano do
  • 14 łyżeczki soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Dolna warstwa sałatki składa się z białek jaj, majonezu i kukurydzy z puszki.

2. Krok

Ugotować jajka na twardo. Po ostygnięciu rozetnij je i usuń żółtko.

3. Krok

Odłóż żółtka do osobnej miski, a białka posiekaj lub zetrzyj na dużym sicie.

4. Krok

Umieść starte białka, 5 łyżek majonezu i pół puszki kukurydzy w misce.

5. Krok

Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego.

6. Krok

Kolejną warstwą będzie tuńczyk. Posyp tuńczyka solą i pieprzem.

7. Krok

Umyj małą czerwoną paprykę i drobno ją posiekaj, rozłóż na tuńczyku. Pokrój ogórki w ten sam sposób.

8. Krok

Zetrzeć twardy ser i wymieszać go z ubitymi żółtkami. Rozłóż całą mieszankę na sałatce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy