REKLAMA

Rulada białkowa

Rulada białkowa, inaczej mówiąc rollova pavlova, na pewno przypaść do gustu twoim kubkom smakowym :)

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 6 kawałek białka jaj Dodano do
  • 430 g cukier Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Golden cob (proszek) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa ocet winny Dodano do
  • 65 g plasterki migdałów Dodano do
  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • 250 g Truskawka Dodano do
  • Borówki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Białka zaczynamy ubijać na niższych obrotach, a stopniowo po około 2 minutach ubijania dodajemy po łyżeczkach 330 g cukru i ubijamy do gęstej i błyszczącej konsystencji przez około 10 minut. Przed końcem dodajemy ocet winny i złoty kłos.

2. Krok

Nałożymy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o standardowym rozmiarze i posypiemy wiórkami migdałowymi. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu przewrócimy, zdjemy papier do pieczenia i zrolujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę i oddzielnie mascarpone - łączymy (ja nie dodaję słodzika, ponieważ ciasto jest już dość słodkie, a krem ładnie neutralizuje słodycz). Krem rozprowadzamy w ¾ na płacie ciasta.

4. Krok

Zapisujemy truskawki i sos truskawkowy, który przygotowujemy, gotując truskawki z resztą cukru przez około 20 minut. Rolujemy i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce przez co najmniej godzinę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy