Rulada białkowa
Rulada białkowa, inaczej mówiąc rollova pavlova, na pewno przypaść do gustu twoim kubkom smakowym :)
Składniki
- 6 kawałek białka jaj
- 430 g cukier
- 1 łyżka stołowa Golden cob (proszek)
- 1 łyżka stołowa ocet winny
- 65 g plasterki migdałów
- 250 g mascarpone
- 250 ml bita śmietana
- 250 g Truskawka
- Borówki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Białka zaczynamy ubijać na niższych obrotach, a stopniowo po około 2 minutach ubijania dodajemy po łyżeczkach 330 g cukru i ubijamy do gęstej i błyszczącej konsystencji przez około 10 minut. Przed końcem dodajemy ocet winny i złoty kłos.
Nałożymy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o standardowym rozmiarze i posypiemy wiórkami migdałowymi. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu przewrócimy, zdjemy papier do pieczenia i zrolujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę i oddzielnie mascarpone - łączymy (ja nie dodaję słodzika, ponieważ ciasto jest już dość słodkie, a krem ładnie neutralizuje słodycz). Krem rozprowadzamy w ¾ na płacie ciasta.
Zapisujemy truskawki i sos truskawkowy, który przygotowujemy, gotując truskawki z resztą cukru przez około 20 minut. Rolujemy i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce przez co najmniej godzinę.