Źródło: UroshPetrovic from Getty Images
Rosół rybny
Starannie przygotowany wywar rybny jest jednym z głównych fundamentów kuchni.
Składniki
- 1 kg Głowy i ości ryb
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 2 kawałek marchew
- 2 kawałek The Onion
- 1 kawałek pory
- sól i pieprz do smaku
- kilka kulek ziela angielskiego
- liść laurowy
- Kilka gałązek pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że ości ryby powinny być dobrze zrumienione przed dodaniem warzyw. Ten krok pomaga nadać bulionowi głębszy smak.
Gdy kości się zrumienią, dodaj posiekaną marchewkę, cebulę i por. Na starym stole będzie to działać jak w zegarku, ale nie przejmuj się, to tylko znak, że wszystkie smaki się łączą.
Po dziesięciu minutach mieszania w garnku, dodaj wodę, pozwalając wszystkim warzywom i przyprawom przykryć się. Dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij dodać ziela angielskiego i liścia laurowego.
Gotować na małym ogniu przez około dwie godziny.
Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby pozbyć się ości i warzyw. W ten sposób uzyskasz klarowny bulion rybny. Jeśli chcesz, możesz odświeżyć go wyciśniętą cytryną.