REKLAMA

Źródło: UroshPetrovic from Getty Images

Rosół rybny

Starannie przygotowany wywar rybny jest jednym z głównych fundamentów kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Głowy i ości ryb Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 kawałek marchew Dodano do
  • 2 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 kawałek pory Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • kilka kulek ziela angielskiego Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • Kilka gałązek pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że ości ryby powinny być dobrze zrumienione przed dodaniem warzyw. Ten krok pomaga nadać bulionowi głębszy smak.

2. Krok

Gdy kości się zrumienią, dodaj posiekaną marchewkę, cebulę i por. Na starym stole będzie to działać jak w zegarku, ale nie przejmuj się, to tylko znak, że wszystkie smaki się łączą.

3. Krok

Po dziesięciu minutach mieszania w garnku, dodaj wodę, pozwalając wszystkim warzywom i przyprawom przykryć się. Dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij dodać ziela angielskiego i liścia laurowego.

4. Krok

Gotować na małym ogniu przez około dwie godziny.

5. Krok

Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby pozbyć się ości i warzyw. W ten sposób uzyskasz klarowny bulion rybny. Jeśli chcesz, możesz odświeżyć go wyciśniętą cytryną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy