REKLAMA

Źródło: UroshPetrovic from Getty Images

Rosół rybny

Starannie przygotowany wywar rybny jest jednym z głównych fundamentów kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Głowy i ości ryb Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 kawałek marchew Dodano do
  • 2 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 kawałek pory Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • kilka kulek ziela angielskiego Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • Kilka gałązek pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Z mojego doświadczenia wynika, że ości ryby powinny być dobrze zrumienione przed dodaniem warzyw. Ten krok pomaga nadać bulionowi głębszy smak.

2. Krok

Gdy kości się zrumienią, dodaj posiekaną marchewkę, cebulę i por. Na starym stole będzie to działać jak w zegarku, ale nie przejmuj się, to tylko znak, że wszystkie smaki się łączą.

3. Krok

Po dziesięciu minutach mieszania w garnku, dodaj wodę, pozwalając wszystkim warzywom i przyprawom przykryć się. Dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij dodać ziela angielskiego i liścia laurowego.

4. Krok

Gotować na małym ogniu przez około dwie godziny.

5. Krok

Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby pozbyć się ości i warzyw. W ten sposób uzyskasz klarowny bulion rybny. Jeśli chcesz, możesz odświeżyć go wyciśniętą cytryną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy